Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΝΤ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να φτιάξουν δικά τους κρυπτονομίσματα

ΔΝΤ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να φτιάξουν δικά τους κρυπτονομίσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bitcoin, The Guardian, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ,

Οι κυβερνήσεις ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies- ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin), προκειμένου να αποτρέψουν την εξέλιξη των συστημάτων σε καταφύγια για ξέπλυμα χρημάτων και απάτες, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Λαγκάρντ τόνισε πως οι τράπεζες θα έπρεπε να κινηθούν γρήγορα για να δημιουργήσουν ψηφιακά χρήματα για δίκτυα «διακριτικών» οικονομικών συναλλαγών ή να ρισκάρουν τη δημιουργία δικτύων εμπορίου που θα είναι εγγενώς ασταθή.

Όπως τόνισε, ένα σύστημα το οποίο θα ελέγχεται και θα ρυθμίζεται από κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ταχεία επέκταση της παροχής οικονομικών υπηρεσιών σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και τους φτωχότερους πολίτες των δυτικών κοινωνιών, χωρίς τους κινδύνους που σχετίζονται συνήθως με τα ελεγχόμενα από ιδιώτες ψηφιακά νομίσματα.

Όπως εκτιμά ο Guardian, η πρόταση του ΔΝΤ πιθανώς να προκαλέσει προβληματισμούς μεταξύ των σημερινών διαχειριστών ψηφιακών νομισμάτων, οι οποίοι θεωρούν πως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν είναι ότι βρίσκεται εκτός του καθιερωμένου τραπεζικού συστήματος.

Η εμπλοκή κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να σημάνει την επιβολή αυστηρών κανονιστικών πλαισίων, που θα επιβράδυναν τις συναλλαγές και θα αύξαναν τα κόστη.

Παρόλα αυτά, επιχειρήσεις που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain για την επεξεργασία συναλλαγών κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχτούν θετικά την «ευλογία» του ΔΝΤ και την πιθανή εμπλοκή κεντρικών τραπεζών στο σύστημα.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη στη Σιγκαπούρη, η Λαγκάρντ είπε πως οι κεντρικές τράπεζες θα αναλάμβαναν την επεξεργασία των συναλλαγών, με παρόχους του ιδιωτικού τομέα να παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες στους πελάτες τους. «Το πλεονέκτημα είναι σαφές. Οι πληρωμές σας θα ήταν άμεσες, σαφείς, φθηνές και δυνάμει ημι-ανώνυμες.

Και οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρούσαν σταθερή θέση στις πληρωμές. Επιπρόσθετα, θα πρόσφεραν ένα πιο δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού, και μια πλατφόρμα καινοτομίας.

Στο μεταξύ, η τράπεζά σας ή άλλοι επιχειρηματίες θα διασφάλιζαν μια φιλική εμπειρία χρήστη, με βάση τις νεότερες τεχνολογίες. Για να το πούμε αλλιώς: Η κεντρική τράπεζα επικεντρώνεται στο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι startups είναι ελεύθερα να επικεντρωθούν σε αυτά που κάνουν καλύτερα – το client interface και την καινοτομία. Πρόκειται για συνεργασία ιδιωτικού-δημοσίου τομέα στα καλύτερά της» σημείωσε σχετικά.

Η τεχνολογία blockchain, που αποτελεί τη βάση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν έναν ψηφιακό λογαριασμό και να πληρώνονται σε ψηφιακά νομίσματα, όπως bitcoins. Μπορούν να χρησιμοποιούν τον λογαριασμό αυτόν – το ψηφιακό «πορτοφόλι» τους – για να κάνουν αγορές χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία τους, ενώ στον χώρο έχουν σημειωθεί και μεγάλες ληστείες σε ανταλλακτήρια, με πελάτες να χάνουν ποσά αξίας εκατομμυρίων.

Παρόλα αυτά, η Λαγκάρντ τόνισε πως πολλοί καταναλωτές διστάζουν να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επειδή είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από «τρίτους», όπως πχ ασφαλιστές, που θα μπορούσαν να αυξάνουν τις χρεώσεις, με βάση τα δεδομένα των συναλλαγών.

Όπως σημείωσε, είναι λογικό να προτιμά κανείς το «ψηφιακό ρευστό», αλλά υπογράμμισε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν την επίβλεψη, προκειμένου να αποτρέπουν κλοπές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Έρευνες του ΔΝΤ έχουν δείξει πως μόνο οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν συστήματα που θα είναι αρκετά ασφαλή για να καλύπτουν τις ανάγκες των μέσων χρηστών.

Σχετικά άρθρα