Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τραμπ εξαίρεσε Ελλάδα, Ιταλία και Κίνα από τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο

Γιατί ο Τραμπ εξαίρεσε Ελλάδα, Ιταλία και Κίνα από τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ιταλία, Κίνα, Ντόναλντ Τραμπ, Πετρέλαιο,

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει προσωρινά οχτώ χώρες από τις κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη από την Τεχεράνη και την αγορά ενέργειας.

Ωστόσο δεν πρόκειται για αθώα κίνηση, ούτε απλώς το αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι η απότομη πτώση των ιρανικών εξαγωγών θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και θα έθετε σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις με εταίρους ανά τον κόσμο.

Μία πιο προσεκτική εξέταση των εξαιρέσεων αποκαλύπτει ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής, επισημαίνει το Bloomberg.

To πρακτορείο εστιάζει στις τρεις από τις οχτώ χώρες της λίστας: Την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κίνα.

Η ένταξή των τριών αυτών χωρών υπονομεύει την προσπάθεια, που καταβάλλεται διεθνώς για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Η εξαίρεση της Κίνας αποτρέπει το Πεκίνο από το να αψηφήσει ευθέως την Ουάσιγκτον συνεχίζοντας κανονικά να αγοράζει ιρανικό αργό, όπως ήλπιζε η Τεχεράνη.

Με τον εμπορικό πόλεμο σε εξέλιξη, η Κίνα πιθανότατα θα συμμορφωθεί στο πλαίσιο της εξαίρεσης, το οποίο προβλέπει ότι θα μειώνει σταδιακά τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν έως ότου τελικά τις μηδενίσει.

Αυτό τουλάχιστον για τώρα- γιατί το Πεκίνο ενδεχομένως να επιδιώξει αργότερα κάποιον άλλο δίαυλο συναλλαγών με την πολύτιμη για αυτό ιρανική αγορά.

Όσο για την Ευρώπη, η ένταξη Ιταλίας και Ελλάδας στη λίστα ήταν μία έκπληξη.

Υπήρχε η εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει συνολικά τα αιτήματα της Ε.Ε. για εξαίρεση.

Οι ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας είχαν μάλιστα στείλει κοινή επιστολή μαζί με τις Βρυξέλλες ζητώντας την εξαίρεση. Η απάντηση των Στίβεν Μνούτσιν και Μάικ Πομπέο ήταν αρνητική.

«Σε μία δεύτερη ανάγνωση η επιλογή του Πομπέο να χορηγήσει εξαιρέσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα, δύο ευρωσκεπτικιστικές χώρες, φαίνεται ως μία εσκεμμένη προσπάθεια να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα» σχολιάζει το Bloomberg.

Θυμίζει δε ότι στην προ μηνών επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Ιταλός πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε είχε περιγράψει Ιταλία και ΗΠΑ ως «δίδυμες χώρες».

Επιπλέον ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν επικριτής του Τραμπ, οι δύο ηγέτες είχαν παραγωγικές συναντήσεις τον Οκτώβριο του 2017.

Η Ελλάδα, προσθέτει το πρακτορείο, ενδεχομένως να κέρδισε την εξαίρεση και ως η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα