Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Έχουμε τεράστιο συμφέρον να μην δούμε την Τουρκία σε αστάθεια»

«Έχουμε τεράστιο συμφέρον να μην δούμε την Τουρκία σε αστάθεια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ενέργεια, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Πέτερ Αλτμάιερ, Τουρκία,

Χωρίς συγκεκριμένα δώρα, αλλά με διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία επιθυμεί τη σταθερότητα της τουρκικής οικονομίας, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία.

Η ισχυρή παρουσία των γερμανικών επιχειρήσεων σε τουρκικό έδαφος, οι οικονομικές σχέσεις δεκαετιών, αλλά και η συμφωνία Ε.Ε.- Άγκυρας για το προσφυγικό δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το Βερολίνο.

«Έχουμε τεράστιο συμφέρον να μην δούμε την Τουρκία σε αστάθεια» υπογράμμισε ο κ. Αλτμάιερ μιλώντας από την Άγκυρα στο γερμανικό δίκτυο DLF, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Έσπευσε δε να σημειώσει ότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι σημαντική για πολλές θέσεις εργασίας και στη Γερμανία, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για αυταρχισμό και περιορισμό των ελευθεριών, είπε:

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δράσει ποτέ ενάντια στις πεποιθήσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

»Αλλά οι επιχειρηματικές συμφωνίες με την Τουρκία είναι εφικτές».

Ο Αλτμάιερ συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρήσεων, η οποία στοχεύει σε deals κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ όσο και με τους υπουργούς Ενέργειας και Βιομηχανίας.

Σήμερα στην γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 7.000 γερμανικές εταιρείες, επενδύοντας σχεδόν 13 δισ. ευρώ σε παραγωγή και υπηρεσίες.

Παράλληλα σε γερμανικό έδαφος δραστηριοποιούνται περίπου 80.000 τουρκο-γερμανικές επιχειρήσεις (οι περισσότερες μικρές, οικογενειακές) με ετήσιο τζίρο 52 δισ. ευρώ και συνολικό δυναμικό άνω των 500.000 εργαζομένων σε 50 διαφορετικούς τομείς.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν στα 36,4 δισ. δολάρια το 2017, αυξημένες κατά 3,1% σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι ήταν μία χρόνια ψυχρών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Την περίοδο 2002-2017 η Τουρκία εξασφάλισε άμεσες επενδύσεις αξίας 9,15 δισ. δολαρίων από τη Γερμανία και προχώρησε από την πλευρά της σε επενδύσεις 2,26 δισ. δολαρίων σε γερμανικό έδαφος.

Σχετικά άρθρα