Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί οι οικονομολόγοι λένε «όχι» στο σχέδιο Σολτς για τις γερμανικές συντάξεις

Γιατί οι οικονομολόγοι λένε «όχι» στο σχέδιο Σολτς για τις γερμανικές συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντίθετοι στην πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών και του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς εμφανίζονται οι Γερμανοί οικονομολόγοι σε έρευνα, που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Ifo για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αντιδρούν μάλιστα όχι μόνο στη γενική λογική της, αλλά σχεδόν στο σύνολο των επιμέρους πτυχών της μεταρρύθμισης, που προτείνει ο Όλαφ Σολτς. Μεγάλη ανησυχία συνιστά η πηγή χρηματοδότησης των συντάξεων.

Το 61% των οικονομολόγων, που συμμετείχαν στην έρευνα, διαφωνούν με την πρόταση για σταθεροποίηση των συντάξεων στο σημερινό επίπεδο του 48% του μέσου εισοδήματος και μετά το 2025, ενώ μόλις το 19% στηρίζει την πρόταση.

Η ιδέα για σύσταση ενός ταμείου, που θα χρηματοδοτείται από φορολογικά έσοδα (δημογραφικό απόθεμα) προκειμένου να διατηρηθεί το ύψος των συντάξεων στα υφιστάμενα επίπεδα έως και το 2040 απορρίπτει από το 60%.

«Οι απαντήσεις των οικονομολόγων αποκαλύπτουν πως υπάρχει η αίσθηση ότι ο μεγάλος συνασπισμός κάνει πολλές υποσχέσεις στον γηράσκοντα πληθυσμό της Γερμανίας που θα είναι δύσκολο να τηρήσει, ενώ θα επιβαρύνουν τους νεώτερους και τις επόμενες γενιές» σχολιάζει το Ifo.

Μόλις το 7% ασπάζεται την δήλωση Σολτς ότι η διατήρηση του ύψους των συντάξεων θα αποτρέπουν την ανάδυση ενός «Γερμανού Τραμπ».

Yπό τις συνθήκες αυτές πρώτη επιλογή μεταξύ των οικονομολόγων (συγκεντρώνει ποσοστό 38%) έρχεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πολλοί προσδιορίζουν τα 70 έτη, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα 69 ή 68 έτη θα ήταν πιο κατάλληλη επιλογή. Μόνο ένας στους 10 προτείνει ακόμη υψηλότερη ηλικία, ενώ το 13% συστήνει υψηλότερα φορολογικά κίνητρα και το 19% βλέπει την αύξηση της μετανάστευσης ως πιθανή λύση.

Μόλις το 7% ασπάζεται την δήλωση Σολτς ότι η διατήρηση του ύψους των συντάξεων θα αποτρέπουν την ανάδυση ενός «Γερμανού Τραμπ».

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι οι προτάσεις τους θα γίνουν δεκτές. Λίγο παραπάνω από το 1/3 θεωρούν ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση για υψηλότερα φορολογικά κίνητρα, ενώ 25 αναμένουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και μόλις το 15% θεωρούν πιθανή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σχετικά άρθρα