Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κ. Μίχαλος: Φοροελαφρύνσεις και πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις

Κ. Μίχαλος: Φοροελαφρύνσεις και πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεράσιμος Γιακουμάτος, ΕΒΕΑ, Ενέργεια, Κόκκινα Δάνεια, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Νίκος Δένδιας, Φορολογία,

Μείωση φορολογικών συντελεστών, πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία τα ασφαλιστικά ταμεία και μείωση του κόστους ενέργειας, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος , από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια και τον υφυπουργό Γ. Γιακουμάτο, με τους οποίους συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφέροντας συνοπτικά τις κυριότερες θέσεις της ΚΕΕ, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού πλαισίου, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και παροχή φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας, ο πρόεδρος της ΚΕΕ επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η στάση από την πλευρά των τραπεζών, τα επιτόκια χορηγήσεων των οποίων παραμένουν απαγορευτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων», καθώς και της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Επεσήμανε, δε, την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση της πρότασης της ΚΕΕ για κεφαλαιοποίηση των οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.

Ακόμη ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και ζήτησε την άμεση μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας που έχει φτάσει να απειλεί όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στον Επιμελητηριακό Θεσμό, ζητώντας τη διατήρηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, τονίζοντας ότι θα είναι τραγικό λάθος να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της ρύθμισης η οποία προβλέπει την άρση της υποχρεωτικής εγγραφής από 1/1/2015, η οποία θα σημάνει το «θάνατο» ενός θεσμού που έχει μέχρι σήμερα αποδείξει την αποδοτικότητα και τη χρησιμότητά του.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος προς τη Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ, τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια των Επιμελητηρίων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Συμφώνησε απόλυτα με την ανάγκη μείωσης τόσο των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, όσο και του κόστους της ενέργειας, λέγοντας ότι ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μειώσεις τόσο των συντελεστών της φορολογίας, όσο και του κόστους της ενέργειας.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για να βγει η χώρα από την κρίση και εκτός από τη φορολογία και την ενέργεια θα γίνουν παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση και του εκσυγχρονισμού του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου να μην εγκλωβίζονται οι επιχειρηματίες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος από την πλευρά του, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στον Επιμελητηριακό θεσμό για να γίνει πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ανέφερε επίσης ότι ήδη έχουν ενισχυθεί οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου για τον περιορισμό του παραεμπορίου, ενώ για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές ανέφερε ότι πρόκειται περί ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα αξιολογήσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων το Μάρτιο του 2015.

Σχετικά άρθρα