Tην αντιπολιτευτική γραμμή που δυσκολεύεται να διατυπώσει επισήμως η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των συντάξεων κρατάει με συνέπεια και εμμονή ο ΣΕΒ ΣΕΒμέσω του γενικού του διευθυντή Άκη Σκέρτσου, επιχείρησε να την «ντύσει» με οικονομικό μανδύα, αποκαλύπτοντας ωστόσο ακόμα περισσότερο τις ακραίες θέσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων.
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ έθεσε μάλιστα το δίλημμα ότι «αν δεν κοπούν οι συντάξεις, δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα που είναι σημαντικά για την παραγωγή και την ανάπτυξη», κινδυνολογώντας για άλλη μια φορά και συνδέοντας οποιαδήποτε προοπτική ακύρωσης του μέτρου με κινδύνους για την «προοπτική της ελληνικής οικονομίας», που θα μας οδηγήσει «σε τέταρτο και πέμπτο Μνημόνιο»!
Το θέμα ξεκίνησε προχθές, όταν ο ΣΕΒ, με δημοσίευμα στο μηνιαίο δελτίο του, επέκρινε την κυβέρνηση για «την αλλαγή των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο, “αυτού του είδους οι αλλαγές υποσκάπτουν τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
«Δεν μας αφορά η προεκλογική συζήτηση για τις συντάξεις, μας αφορά η παραγωγή και ανάπτυξη» τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον News 24/7, ωστόσο αμέσως μετά ανέφερε:
«Αν δεν κοπούν οι συντάξεις, δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα που είναι σημαντικά για την παραγωγή και την ανάπτυξη; Αυτό το δίλημμα βάζουμε.
Αν ξηλώνουμε ό,τι έχει ψηφιστεί, θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και θα πάμε σε τέταρτο και πέμπτο Μνημόνιο».
Ακόμα, επιχειρώντας να συνδέσει τη ματαίωση του μέτρου με δυσοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τόνισε: «Εμείς παίρνουμε θέση υπέρ της παραγωγικής Ελλάδας, υπέρ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Μιλάμε για την παραγωγή και την ανάπτυξη. Υπάρχει το δίκαιο των εργαζομένων, το δίκαιο των συνταξιούχων, το δίκαιο των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφασίζει τι θα προτάξει.
Κατά την άποψή μας, θα τρώμε τις σάρκες μας αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Χρειάζονται καθαρά συμπεράσματα. Πρέπει να ρυθμίσουμε την εθνική πολιτική χωρίς το μαστίγιο του Μνημονίου. Θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη; Το σχέδιο προϋπολογισμού δείχνει αμφιθυμία».
Φοροδιαφυγής εγκώμιο
Συνεχίζοντας δικαιολόγησε τη φοροαποφυγή της οικονομικής ελίτ, αφού πρώτα χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση της εργασίας ως το μεγάλο πρόβλημα καθώς «μεγάλο μερίδιο του μισθού πηγαίνει στις εισφορές».
Σε σχέση με τις ευθύνες της οικονομικής ελίτ είπε ότι υπάρχει «μικρή και ανοργάνωτη επιχειρηματικότητα που αναγκάζεται για να επιβιώσει να στραφεί στην φοροαποφυγή και την κλοπή. Για να επιβιώσουν, πρέπει να κλέψουν».
Τέλος, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον: «Ανησυχούμε για την επόμενη μέρα. Δημιουργείται αβεβαιότητα λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου. Ζητάμε υπευθυνότητα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής», κατέληξε.
Πού είναι οι φοροελαφρύνσεις μας;
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΕΒ μέσω του μηνιαίου δελτίου του επέκρινε με δριμύτητα «το σχέδιο του εναλλακτικού προϋπολογισμού που δεν περιλαμβάνει τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στους φορολογικούς συντελεστές εταιρικών κερδών (από 26% σε 29%) ή τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αναμόρφωση (ελάφρυνση) του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, που είχαν ήδη γίνει νόμος με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Αντ’ αυτών», σημειώνει, «η κυβέρνηση προτείνει πλέον, μεταξύ άλλων, μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρικών κερδών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2019, καθώς και μείωση κατά 10% της φορολογίας ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) σε χαμηλής αξίας ακίνητα».
Πηγή: www.avgi.gr