Το δυσθεώρητο ύψος των αφορολόγητων χρημάτων που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους προσπάθησε να υπολογίσει ένας νεαρός Γάλλος οικονομολόγος, η έρευνα του οποίου εντυπωσίασε ιδιαίτερα ακόμα και τον βραβευμένο με Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν.
Ο λόγος για τον 27χρονο Γκαμπριέλ Ζουκμάν, οικονομολόγο του London School of Economics, ο οποίος κατάφερε με την έρευνα του να υπολογίσει το αστρονομικό ποσό των αφορολόγητων 4,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ που είναι κρυμμένο σε επτά φορολογικούς παραδείσους, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου πλούτου.
Μάλιστα, το ποσό που υπολόγισε είναι κρυμμένο σε funds και σε αυτό δεν υπολογίζει ασφάλειες ζωής, πολυτελή σκάφη, σαλέ, πολύτιμα έργα τέχνης, κάτι που θα εκτόξευε το ποσοστό στο 11% του παγκόσμιου πλούτου.
Τα αφορολόγητα τρισεκατομμύρια ευρώ είναι κρυμμένα σε επτά φορολογικούς παραδείσους:
- Ελβετία 1.800 δισ. ευρώ
- Σιγκαπούρη 750 δισ. ευρώ
- Χονγκ Κονγκ 750 δισ. ευρώ
- Λουξεμβούργο 500 δισ. ευρώ
- Μπαχάμες 500 δισ. ευρώ
- Νησιά Κέιμαν 500 δισ. ευρώ
- Νησί Τζέρσεϊ [Μάγχη]
Σύμφωνα με τον Ζουκμάν το 80% των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν έχει δηλωθεί ποτέ στην εφορία, κάτι που προκαλεί μία «αιμορραγία» της τάξεως των 120 δις ευρώ το χρόνο για τα κράτη από τα οποία φεύγουν τα χρήματα. Μάλιστα ο ίδιος επικαλείται στοιχεία από τις στατιστικές της ελβετικής Credit Suisse.
Όπως γράφει και η εφημερίδα Εθνος, η έρευνα του νεαρού οικονομολόγου, που έκανε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομάς Πικετί -τον οικονομολόγο που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με το βιβλίο του περί οικονομικών ανισοτήτων, όπου υποστήριζε ότι οι πλούσιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι-, εντυπωσίασε ιδιαίτερα τον Πολ Κρούγκμαν. Ο νομπελίστας προσκάλεσε τον Ζουκμάν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν το υλικό και τις απόψεις του και στη συνέχεια έγραψε διθυράμβους στο προσωπικό του μπλογκ. «Επιτέλους μας εξηγεί κάποιος πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος» έγραψε ενθουσιασμένος.