Την προσδοκία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση επενδύσεων της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα εκδήλωσης της British American Tobacco.
Όπως ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης, «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο οικονομίας με τις τράπεζες κάναμε μια ανασκόπηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και χάρηκα να ακούσω τις τράπεζες να μου λένε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος επηρεάζει θετικά και τη δική τους ρευστότητα και ότι εφέτος, το 2018, θα κλείσει με συνολικές αναχρηματοδοτήσεις και νέες χρηματοδοτήσεις 11 δισ. ευρώ.
»Το 2019 θα είναι το πρώτο έτος με καθαρή πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο δεν είχαμε έως τώρα.
»Επίσης ανακοινώσαμε στις τράπεζες ότι εμείς ως υπουργείο επεξεργαστήκαμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία με δημόσιους πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ με στόχο να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική και κυρίως να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
»Αυτά τα εργαλεία αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8,5 δισ. ευρώ που σε ορίζοντα τριετίας προσδοκούμε να ενεργοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην επένδυση της BAT χαρακτηρίζοντάς τη πολύ σημαντική καθώς δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας.
«Είναι μια επένδυση η οποία υπηρετεί πλήρως τους στόχους που έχουμε ως χώρα σήμερα και ως κυβέρνηση. Είναι σημαντική διότι δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας.
»Είναι σημαντική επειδή επιλέγεται η Ελλάδα για να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα, ενώ η συγκεκριμένη επένδυση επιλέγει ειδικά τον Πειραιά για βάση για το διαμετακομιστικό εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι «πρόκειται για μια επιχειρηματική απόφαση που μας βοηθάει ως χώρα. Από την άλλη πλευρά είναι μια επιχειρηματική απόφαση που θα δικαιωθεί διότι έρχεται σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της μια οδυνηρή κρίση με βαθιά ύφεση με μεγάλη ανεργία με παρατεταμένη λιτότητα και προχωρούμε και προχωρούσε σε μια φάση ανάκαμψης και της οικονομίας και της απασχόλησης.
»Μια φάση όπου φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων να αποκαθίστανται.
»Πιστεύω ότι η επένδυση θα είναι επιτυχής διότι πέρα από το ότι ανήκει σε έναν όμιλο με επιτυχημένη πορεία γίνεται στη χώρα μας σε μια συνθήκη όπου το επιχειρηματικό και το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνονται και θα συνεχίζουν να βελτιώνονται με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς».
Μεταρρυθμίσεις που βοηθούν την ανάπτυξη, τη συνοχή της κοινωνίας και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος
Παράλληλα ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στην κρίση που βίωσε η χώρα επεσήμανε ότι «η κληρονομιά της κρίσης που περάσαμε είναι ιδιαίτερα βαριά και αρκετές από τις συνέπειες είναι ακόμα μαζί μας.
»Η κρίση είχε αιτίες πολλές από τις οποίες ανάγονται σε παθογένειες του παρελθόντος, ορισμένες από τις οποίες εξακολουθούν να βαρύνουν τα βήματά μας για το μέλλον.
»Για την παρούσα κυβέρνηση δεν τίθεται δίλημμα αν θα πρέπει ή όχι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις.
»Αντιθέτως, πρέπει να τις εντείνουμε και να αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που βοηθούν την ανάπτυξη, τη συνοχή της κοινωνίας και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε αναφορά και στα μέτρα με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Η χώρα πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει αναπτυξιακό σχέδιο με τη μορφή μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής η οποία αποτελεί ένα είδος γέφυρας από την περίοδο των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στη φάση της παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υλοποιώντας αυτή την ενδιάμεση στρατηγική σχεδιάζουμε ταυτόχρονα τη νέα προγραμματική περίοδο με ορίζοντα το 2020-2030 με βασικό άξονα το νέο ΕΣΠΑ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027.
»Στόχος αυτού του σχεδιασμού δεν είναι μόνο η επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και η ταχεία μείωση της ανεργίας και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος με έμφαση την καινοτομία, την εξωστρέφεια τη δημιουργία μιας οικονομίας ανθεκτικής στην κρίση.
»θέλουμε να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας υπόδειγμα από ένα εσωστρεφές και κρατικοδίαιτο μοντέλο οικονομίας σε ένα εξωστρεφές καινοτόμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης».