Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στον αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου – Αιγύπτου

Ποιες εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στον αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου – Αιγύπτου

Τέσσερις είναι οι επενδυτικοί όμιλοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με Κύπριο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Οι τέσσερις «μνηστήρες» ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο εμπορικός ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ, Σ. Παπαγεωργίου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθούν, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η επαναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων που θα πρέπει να καταβληθούν στο κυπριακό κράτος, τη στιγμή που Ισραήλ και Κύπρος προσπαθούν να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαμάχη σχετικά με την οριοθέτηση του τεμαχίου «Αφροδίτη» και του γειτονικού ισραηλινού αποθέματος.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών σημειώνουν μεθοδική πρόοδο για την επίλυση της διαφωνίας, προσπαθώντας να αποφύγουν τη διεθνή διαιτησία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίτευξη λύσης, σχολίασε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Κύπρος εμπλέκεται και σε ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο για μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη νότια Ευρώπη. «Και σε αυτό το σχέδιο σημειώνεται πρόοδος με αργό αλλά σταθερό ρυθμό», δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος.

Σχετικά άρθρα