Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Σε πολύ καλή θέση οι τράπεζες

Τσακαλώτος: Σε πολύ καλή θέση οι τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών,

«Σε πολύ καλή θέση είναι οι τράπεζες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στη Βουλή στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την κατάσταση με τις τράπεζες.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε αναλυτικά τα θετικά στοιχεία για την κατάσταση των τραπεζών, τα οποία αναγνωρίζονται από τους σοβαρούς επενδυτές κι όχι αυτούς που «σορτάρουν».

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο αγώνας των τραπεζών για να μειωθούν «πρέπει να συνεχιστεί», ξεκαθάρισε όμως ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι «αυτή η πρόκληση είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη».

Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν βγει από την διαδικασία του ELA κι οι άλλες δύο αναμένεται να βγουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έπιασαν και ξεπέρασαν τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ πέρασαν επιτυχώς και τα στρες τεστ.

Παράλληλα, όλες οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δέκτες της επιστροφής των καταθέσεων. Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ακόμα ότι ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί οι θεσμοί οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν γρήγορα το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί.

Σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε δηκτικά ότι του προκαλεί έκπληξη το πόσο λίγο ξέρει για την Ευρώπη το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη».

Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι από το 2010 έχει καθιερωθεί το Ευρωπαϊκό εξάμηνο με κάθε χώρα να καταθέτει στην Κομισιόν ένα σχέδιο προϋπολογισμού, ένα σενάριο βάσης για την εκτίμηση του πρωτογενούς αποτελέσματος χωρίς καμία παρέμβαση.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι αυτή είναι η πρώτη χρονιά που κάτι τέτοιο κάνει κι η χώρα μας μετά τα Μνημόνια.

Σχετικά άρθρα