Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σέφκοβιτς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Σέφκοβιτς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρος Σέφκοβιτς, Φυσικό Αέριο,

Ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «βλέπει» την Ελλάδα (και) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

«Στην Ελλάδα ο ενεργειακός τομέας θεωρείται σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση της χώρας σε μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη.

»Μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η ενέργεια είναι μεταξύ των τομέων με το πιο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό» δηλώνει αρχικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σέφκοβιτς συμμετέχει στη συνάντηση κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο Ευρωπαίο επίτροπο, «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους για την Ευρώπη, διάφορα έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο αγωγός TAP ή ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη συγκαταλέγονται στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ»

Κατά τον κ. Σέφκοβιτς, η Ελλάδα βρίσκεται σε μοναδική θέση να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ενέργεια για τα Νησιά.

«Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση» εκμεταλλευόμενα τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους, ηλιακή, αιολική και θαλάσσια ενέργεια, υιοθετώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας την τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα.

«Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να σπάσουν τη δαπανηρή εξάρτηση από το πετρέλαιο και να καταστήσουν τα νησιά ενεργειακά αυτόνομα» δηλώνει ο κ. Σέφκοβιτς φέρνοντας ως παράδειγμα την Τήλο, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές.

Σχετικά άρθρα