Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χαστούκι» στην οικονομία του Ιράν: Το ριάλ έχασε το 75% της αξίας του υπό την πίεση των ΗΠΑ

«Χαστούκι» στην οικονομία του Ιράν: Το ριάλ έχασε το 75% της αξίας του υπό την πίεση των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν,

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα διολίσθησε σήμερα, Τετάρτη, το ριάλ του Ιράν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στην μαύρη αγορά, σε μία ένδειξη ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ασκούν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στην οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, στη μαύρη αγορά το δολάριο πωλείται σήμερα έναντι 170.000 ριάλ. Αυτό σημαίνει ότι το ιρανικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 75% της αξίας του από τις αρχές του 2018.

Εδώ και μήνες δέχεται σφυροκόπημα, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποφασίζουν την έξοδο από τη χώρα και το πάγωμα των επενδυτικών σχεδίων τους, παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. να βρει παραθυράκια για να παρακάμψει τις κυρώσεις και να συνεχίσει τις συναλλαγές.

Σημαντικότατο είναι βεβαίως το πλήγμα και από το εμπάργκο στο πετρέλαιο, που θα τεθεί σε ισχύ επισήμως από το Νοέμβριο, αλλά έχει γίνει ήδη αισθητό. Οι εξαγωγές πετρελαίου καλύπτουν το 30% των κρατικών εσόδων.

Η κατάρρευση του νομίσματος ωθεί τον πληθωρισμό στα ύψη και πυροδοτεί διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Οι πρώτες ξέσπασαν ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις. Αρκετές βάφτηκαν με αίμα, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 25 θανάτους.

Σχετικά άρθρα