Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Fitch: Κινδυνεύει η ρευστότητα των τουρκικών τραπεζών

Fitch: Κινδυνεύει η ρευστότητα των τουρκικών τραπεζών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Τουρκία, Τράπεζες,

Τα αποθεματικά των τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα μειώθηκαν κατά 6%) τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2018, με μειώσεις παρόμοιου μεγέθους στις καταθέσεις τόσο σε λιανικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, σημειώνει η Fitch.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκροής συνέβη κατά τη διάρκεια της αστάθειας της αγοράς στα μέσα του Αυγούστου.

Ο αντίκτυπος των εκροών στη συναλλαγματική ρευστόστητα των τουρκικών τραπεζών, όπως σημειώνει η Fitch, θα μπορεί να αξιολογηθεί πλήρως στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο μέχρι και το τέλος Αυγούστου, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι σε περίπτωση μεγάλων εκροών ή παρατεταμένης αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές.

Τα στοιχεία για το εξωτερικό χρέος των τραπεζών δείχνουν την έκταση της έκθεσης του κλάδου στον κίνδυνο αναχρηματοδότησης πριν από την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας τον Αύγουστο. Το εξωτερικό χρέος ανερχόταν σε 183 δισ. δολάρια ΗΠΑ, με δάνεια ύψους 102 δισ. δολαρίων να λήγουν εντός 12 μηνών.

Ωστόσο, η Fitch εκτιμά ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης, ήταν πιο μικρές, στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της μεταβλητότητας της αγοράς, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, της υποτίμησης του νομίσματος και της μεταβολής του επενδυτικού κλίματος.

Σχετικά άρθρα