Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέγας χορηγός του Μεγάρου Μουσικής ο Έλληνας Πολίτης!

Μέγας χορηγός του Μεγάρου Μουσικής ο Έλληνας Πολίτης!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Μάνος, Γιάννης Στουρνάρας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παναγιώτης Πικραμμένος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

Τα ανεξόφλητα δάνεια που έλαβε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα κληθεί να πληρώσει τα επόμενα χρόνια ως εγγυητής το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος!

Ο εγγυητής θα κληθεί να πληρώσει τα επόμενα χρόνια ένα ποσό που προσεγγίζει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, πέραν αυτών (περίπου 15 εκατ. ευρώ) που ήδη έχουν καταβληθεί λόγω κατάπτωσης της εγγύησης.

Όπως γράφει η “Εφημερίδα των Συντακτών” που αναδεικνύει το θέμα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, εγείρεται μείζον ηθικό ζήτημα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, αλλά και για το Δημόσιο, το οποίο “φορτώνει” φορολογούμενους και “φεσώνει” ακόμα και αυτούς που απέλυσε για να εμφανίσει πλεόνασμα στους δανειστές.

Τα δανεικά του Μεγάρου καλούνται να πληρώσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πάτησαν ποτέ το… πόδι τους στις αίθουσες του, αλλά και όσοι το πάτησαν πλήρωσαν και πληρώνουν πανάκριβα.

Πολιτική απόφαση

Η ανάληψη του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου από το Δημόσιο έχει ήδη δρομολογηθεί, με αντάλλαγμα την πλειοψηφία στη διοίκηση του Οργανισμού, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του υπ. Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπ. Πολιτισμού, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του ΟΜΜΑ Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ζήτημα, εξετάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου.

Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, πρόθεση είναι να μην κλείσει το Μέγαρο. Το πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια του, που έχει λάβει με εγγυητή το Δημόσιο και έτσι το τελευταίο καλείται τώρα να τα αποπληρώσει.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ των δύο υπουργών και του προέδρου του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, Γιάννη Μάνου αποφασίστηκε επίσης να περάσει στην κατοχή του δημοσίου παλαιό κτίριο του Μεγάρου ενώ το νέο κτίριο να παραμένει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο το δημόσιο θα μετέχει με 6 επί συνόλου 10 μελών διοικητικού συμβουλίου.

Επίσης αποφασίστηκε, ότι θα επιχορηγηθούν τα έξοδα του Μεγάρου Μουσικής από το δημόσιο, ενώ διαμορφώνεται και επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο.
Τη διαχείριση θα ασκεί πλέον η διοίκηση του Μεγάρου, αλλά από εδώ και στο εξής το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Οργανισμού με τα έξι μέλη.

Δάνεια 245 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει διενεργηθεί έλεγχος!

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής, έχει συνάψει μέχρι σήμερα 3 δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 245 εκατ. Ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Τα δάνεια είχαν ληφθεί από την Εθνική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ότι αφορά την Εθνική το δάνειο ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ και την εξόφλησή του έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα άλλα δύο ήταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 78.857.936 ευρώ το πρώτο και το δεύτερο 55.419.314 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είχαν δοθεί επίσημα στη Βουλή, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος στο Μέγαρο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων με το αιτιολογικό πως δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ελεγχόμενων από αυτή φορέων για την επιλογή του δείγματος, καθόσον δεν τηρούσε τις ορισθείσες από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι για το 2013, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά άρθρα