Με τους περισσότερους να έχουν εστιάσει στην Τουρκία και τις επιπτώσεις της κρίσης σε άλλες αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, είναι εύκολο να έχουν ξεχαστεί τα προβλήματα της Ευρώπης, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Grizzle.com βάζοντας στο επίκεντρο την Ιταλία.
Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση είναι πιθανό να προκαλέσει μια ανανεωμένη υπαρξιακή κρίση στην ευρωζώνη καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν λίγο καιρό που γύρισαν από τις παραλίες και στη Ρώμη ετοιμάζονται να «χτίσουν» τον νέο προϋπολογισμό, με φόρους ότι θα έρθει σε άμεση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Η κατάρρευση μιας γέφυρας στη Γένοβα τον περασμένο μήνα που είχε ως αποτέλεσμα 43 θανάτους και οι δηλώσεις του ιταλικού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για το γεγονός αυτό, ο οποίος κατηγόρησε τη λιτότητα που επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες για το δυστύχημα είναι μία καλή υπενθύμιση για το τι έρχεται.
Εάν κάποιος έχει βρεθεί στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια και έχει «γυρίσει» τη χώρα, θα κατανοήσει πλήρως πόσο πιο φτωχή κατέστη η Ιταλία από τότε που υιοθέτησε το ευρώ.
Η Ιταλία δεν έχει καταγράψει σχεδόν καμία αύξηση του ΑΕΠ της από τη δημιουργία του ευρώ στις αρχές του 1999, σχεδόν πριν από 20 χρόνια.
Το πραγματικό ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,4% από α’ τρίμηνο του 1999 έως σήμερα και εμφανίζει αύξηση μόλις 0,1% για το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το ίδιο διάστημα.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι κάποιοι ξεχνούν ορισμένα πολύ σημαντικά θέματα. Το βασικό είναι ότι η αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρωζώνη, όπως συμβαίνει την Ιταλία, έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό πρόεδρο.
O Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την ιταλική κυβέρνηση, όπως στο παρελθόν είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν υπέρ του Brexit.
Αυτό δεν είναι ασήμαντο, δεδομένου ότι πιθανή μελλοντική απόφαση, για παράδειγμα, της Ιταλίας να αποχωρήσει από το ευρώ, φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από πολιτική και οικονομική άποψη εάν έχει την υποστήριξη του αμερικανικού προέδρου.
Αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα εάν η συγκεκριμένη πολιτική θέση του αμερικανικού προέδρου ενισχύθηκε από τα αποτελέσματα των μεσοπρόθεσμων εκλογών του Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, με δεδομένες τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Σε περίπτωση ενίσχυσης των λαϊκιστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, οι προοπτικές για τη συνοχή της Ευρωζώνης δεν είναι και τόσο ισχυρές.
Μια υπενθύμιση για αυτό προέρχεται από την ανάγνωση ενός πρόσφατου άρθρου σχετικά με τις αυξανόμενες δραστηριότητες στην Ευρώπη του Στιβ Μπάνον, του πρώην συμβούλου του Τραμπ.
Άρθρο των New York Times ανέφερε πως ο Bannon ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι σχεδιάζει να ιδρύσει στην Ευρώπη ένα ίδρυμα, το οποίο ονομάζεται Κίνημα, για να δημιουργήσει μια επίσημη συμμαχία λαϊκιστικών δεξιών κομμάτων πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.
Ο κύριος σύμμαχός του στην Ευρώπη σε αυτό το εγχείρημα είναι, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Orban, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο για τρίτη συνεχόμενη τετραετή θητεία.