Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΟΙΚ: To ΑΕΠ αυξάνεται για έκτο συνεχές τρίμηνο για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια

ΥΠΟΙΚ: To ΑΕΠ αυξάνεται για έκτο συνεχές τρίμηνο για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ΕΛΣΤΑΤ, Υπουργείο Οικονομικών,

Για την καλύτερη επίδοση οικονομικής μεγέθυνσης 1ου εξαμήνου από το 2007, έκανε λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΑΕΠ 2ου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ «ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης του 1ου εξαμήνου ανήλθε σε 2,2% και είναι συμβατός με τη σχετική πρόβλεψη του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».

Σημειώνεται επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο για πρώτη φορά από την περίοδο 2005-2006, ενώ παράλληλα, «ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης του 1ου τριμήνου αναθεωρήθηκε από 2,3% σε 2,5%».

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών «εδραιώνεται η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».

«Συγκεκριμένα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών (εποχικά διορθωμένα στοιχεία / αλυσιδωτοί δείκτες όγκου) αυξήθηκε κατά 1% το 2ο τρίμηνο 2018 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2017 και κατά 0,6% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2018», τονίζεται.

Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 9,4% το 2ο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 και συνολικά κατά 8,7% στο α’ εξάμηνο.

Τέλος, όσον αφορά τη μείωση των επενδύσεων κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2017, τονίζεται ότι αυτή «οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση του μεταφορικού εξοπλισμού, ενώ όλες οι άλλες συνιστώσες των επενδύσεων παρουσίασαν σημαντική αύξηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: μηχανολογικός εξοπλισμός (+19,3%), εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας (+15,4%), άλλες κατασκευές (+6,9%), κατοικίες (+5,1%)».

Σχετικά άρθρα