Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ευνοούνται όλοι οι εργαζόμενοι από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων

Πώς ευνοούνται όλοι οι εργαζόμενοι από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Νεφελούδης, Εργασία, Κλαδικές Συμβάσεις, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας,

«Είναι σαφές ότι με τη ρύθμιση που κάνουμε, δηλαδή την επαναφορά της επεκτασιμότητας δύο βασικών αρχών των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και της συρροής, δηλαδή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ευνοούνται όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υπαχθεί με ευθύνη των εργοδοτών τους στις κλαδικές συμβάσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επεκτάσεις των ΣΣΕ.

«Σήμερα, στο τέλος καλοκαιριού, έχουμε τη δεύτερη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), θα συζητήσουμε εισήγηση που θα μας παρουσιάσει το Σώμα Επιθεώρησης, μετά από σχετικό έλεγχο που έχει κάνει, στις συμβάσεις που έχουν ζητηθεί για να πιστοποιηθεί αν καλύπτουν αυτές 51% των εργαζόμενων, άρα άν θα προχωρήσουμε στην επέκτασή τους στη γενική τους υποχρέωση για να μπορέσουν να εφαρμοστούν σε όλο τον κλάδο», σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει», σημείωσε και πρόσθεσε πως «στόχος είναι να πείσουμε και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους εργαζομένων να προχωρήσει επιτέλους αυτή η διαδικασία για κλαδικές συμβάσεις».

«Με τη νέα νομοθεσία θα ισχύει ότι οι κλαδικές (συμβάσεις) στον βαθμό που καταστούν υποχρεωτικές θα κυριαρχούν πάνω σε όλες τις επιχειρησιακές, εκτός και αν η επιχειρησιακή είναι ευνοϊκότερη», επισήμανε ο κ. Νεφελούδης.

Σε ό,τι αφορά τη «μαύρη» ή αδήλωτη εργασία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι είναι ένα «μόνιμο μέτωπο, εχθρός της πολιτικής μας», επισήμανε πως «είμαστε σε καλό δρόμο» για την αντιμετώπισή της και ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός έθεσε στόχους ώστε να μειωθεί η αδήλωτη στο 5% και ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε το πλαίσιο μιας αξιοπρέπειας στον χώρο εργασίας».

«Πήραμε τα μέτρα μας, κάναμε την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για να δημιουργήσουμε και κίνητρα στους εργοδότες να είναι νόμιμοι, με το δεδομένο ότι η νομιμότητα συμφέρει με μετατροπή αδήλωτης σε συμβασιοποιημένη εργασία, ασφαλισμένη για συγκεκριμένα χρονικά όρια· όλα αυτά θα παίξουν ρόλο στην αποτύπωση της νέας κατάστασης κανονικότητας στην αγορά εργασίας», σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Σχετικά άρθρα