Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ και Μεξικό τα βρήκαν για τη NAFTA – Σειρά παίρνει ο Καναδάς

ΗΠΑ και Μεξικό τα βρήκαν για τη NAFTA – Σειρά παίρνει ο Καναδάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενρίκε Πένια Νιέτο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς, Μεξικό, Ντόναλντ Τραμπ,

Το τυπικό ενός προαναγγελθέντος… γάμου ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, καθώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού ανακοίνωσαν την επίτευξη της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας.

Το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για το διμερές εμπόριο, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών και οι συνομιλίες με τον Καναδά για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα NAFTA αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η νέα συμφωνία θα αποκαλείται «Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού» και ότι «θα ξεφορτωθούμε την ονομασία NAFTA. Λίγο αργότερα εξήγησε ότι «τερματίζει” την ισχύουσα NAFTA και θα προχωρήσει με τη νέα συμφωνία που σύναψε με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πρόκειται για μια «πραγματικά καλή συμφωνία και για τις δύο χώρες» και ιδίως για τους κατασκευαστές και τους αγρότες. Σημείωσε ότι το Μεξικό «υποσχέθηκε να αρχίσει να αγοράζει αμέσως όσα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι δυνατόν”.

«Ξεκινάμε αμέσως συνομιλίες με τον Καναδά», διευκρίνισε ο Τραμπ. «Δεν είχαμε ξεκινήσει (διαπραγματεύσεις) με τον Καναδά ακόμη, θέλαμε να δούμε πρώτα αν ήταν εφικτή μια συμφωνία με το Μεξικό», πρόσθεσε. Ο Τραμπ είπε ότι πρόκειται να τηλεφωνήσει πολύ σύντομα στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

«Αν ο Καναδάς θέλει να διαπραγματευτεί δίκαια, θα το πράξουμε», συνέχισε, εξηγώντας ότι «το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να βάλουμε δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα».

«Μπορούμε να κάνουμε μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Καναδά ή να τους εντάξουμε στη συμφωνία με το Μεξικό», συνέχισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο για να τον συγχαρεί ενώ ο τελευταίος κάλεσε τον Τριντό να προχωρήσει σε μια συμφωνία ακόμη και εντός αυτής της εβδομάδας.

«Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό του Καναδά για τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Του είπα πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του στη διαδικασία ώστε να καταλήξουμε σε μια τριμερή συμφωνία από αυτήν την εβδομάδα», έγραψε στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την αναθεώρηση της NAFTA, την οποία ο Τραμπ χαρακτήριζε «καταστροφική» για τις ΗΠΑ, είχαν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και ο Καναδάς, το τρίτο μέρος της συμφωνίας αυτής.

Οι Μεξικανοί διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγαράι και ο υπουργός Οικονομικών Ιλδεφόνσο Γκουαχάρδο, ήθελαν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, δηλαδή αυτήν την εβδομάδα, ώστε να επικυρωθεί η συνθήκη από το κοινοβούλιο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την 1η Δεκεμβρίου.

Το ένα από τα βασικά ζητήματα, αυτό του «κανόνα προέλευσης» για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται ότι είχε επιλυθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, η νέα συμφωνία θα αυξήσει τον λεγόμενο κανόνα προέλευσης για τα οχήματα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική στο 75%, από 62,5% σήμερα.

Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα το 40-45% της αξίας του οχήματος να προέρχεται από περιοχές όπου οι μισθοί των εργατών είναι περίπου 16 δολάρια την ώρα.

Μέχρι σήμερα, το βασικότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν ο όρος που έθεταν οι ΗΠΑ με βάση τον οποίο η συμφωνία θα πρέπει να επικυρώνεται ξανά κάθε 5 χρόνια.

Μεξικό και Καναδάς διαφωνούσαν κάθετα, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής στις χώρες τους αν τα προϊόντα του κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά άρθρα