Την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος τα Επιμελητήρια ήδη έχουν κάνει τις προτάσεις τους , τόσο για μείωση του ΦΠΑ στο 18%, όσο και για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 15% . «Αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας της φορολογικής πολιτικής», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη 18 προέδρων βορειοελλαδικών επιμελητηρίων.
Ο κ. Μίχαλος ήταν επικριτικός έναντι της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής, καθώς -όπως είπε- «δεν είναι δυνατό να έχουμε πάνω από 9600 εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις σε ένα χρόνο για τη φορολογική νομοθεσία». «Αυτά είναι γελοιότητες», πρόσθεσε, «αν δεν έχουμε ορίζοντα 5 – 10 ετών θα χάσουμε και τους εγχώριους επενδυτές».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, για να είναι το πλεόνασμα βιώσιμο «δεν μπορεί να στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα και φοροεπιδρομές».
«Χρειάζεται ανάπτυξη στην παραγωγική και όχι την επικοινωνιακή της διάσταση», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση φοβάται τα χειρότερα, γιατί η εξαγωγική δραστηριότητα μειώνεται συνεχώς και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας.
Σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και οι ανησυχίες των διοικητών τους μεγάλες, καθώς -αν δεν ληφθούν μέτρα- τα αποθεματικά τους δεν θα είναι πλέον επαρκή για να καλύψουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.
Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργο Ορφανό, ο οποίος τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της επιχειρηματικότητας, κινείται σε δύο κατευθύνσεις. «Η μία θα δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία, μικρό ή μεγάλο, να αποπληρώσει σε πολλές δόσεις τις οφειλές που έχει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η δεύτερη για την οποία συζητήσαμε και με τον κ. Μίχαλο, είναι η τόνωση της ρευστότητας, για την οποία αισιοδοξώ ότι από το φθινόπωρο και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τραπεζών και κυρίως η συμφωνία για το χρέος, θα υπάρχει η δυνατότητα για δανειοδότηση των επιχειρήσεων με μικρότερα επιτόκια», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός ενώ σημείωσε πως εξίσου σημαντική είναι η μείωση της φορολογίας, την οποία, όπως παρατήρησε, έχει εξαγγείλει ήδη ο πρωθυπουργός.
«Χρειάζεται να δοθεί μια ισχυρή ανάσα σε αυτούς που κατάφεραν να αντέξουν και να δοθεί και ένα θετικό μήνυμα σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν», επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, δήλωσε πως τα ζητήματα που χρίζουν άμεσης λύσης είναι η έλλειψη της ρευστότητας και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μικρομεσαίου επιχειρηματία, σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.