Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα πέσει η Τουρκία στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ; – Τι ακούγεται για τις… διαθέσεις του Ερντογάν

Θα πέσει η Τουρκία στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ; – Τι ακούγεται για τις… διαθέσεις του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εφημερίδα Wall Street Journal, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Tην ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Τουρκία θα πει «όχι» σε ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα μπορούσε να ανακόψει τη συντριβή: ένα πρόγραμμα- διάσωση του ΔΝΤ. Αυτό επισημαίνει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει, από τις αρχές του περασμένου έτους το ΔΝΤ έχει παρέμβει 16 φορές για να προσφέρει χρηματοδότηση σε χώρες, που έχουν ανάγκη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το μνημόνιο ύψους 50 δισ. δολαρίων με την Αργεντινή.

Τα τελευταία 24ωρα φούντωσε το σενάριο που θέλει και την Τουρκία να πέφτει στην «αγκαλιά» του Ταμείου.

Ωστόσο οι κινήσεις στις αγορές αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πει «όχι» σε μία τέτοια λύση, οδηγώντας την οικονομία του στο χείλος του γκρεμού, σύμφωνα με την WSJ.

«H τουρκική λίρα έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου φέτος και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται ταχύτητα, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν εάν ο Ερντογάν θα συμφωνούσε ποτέ στις αυστηρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για ένα δάνειο» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Και συνεχίζει: «Το ΔΝΤ είπε την Τετάρτη ότι η Τουρκία δεν έχει ζητήσει τη βοήθειά του. Και μπορεί να μην το πράξει ποτέ.

»Αλλά η ιδέα ότι το ΔΝΤ είναι εκεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φρένο στον κατήφορο του νομίσματος και των ομολόγων χωρών σε κρίση».

Ωστόσο, παρατηρεί η εφημερίδα «πολλοί επενδυτές δεν βλέπουν το συγκεκριμένο δίχτυ ασφαλείας να απλώνεται για την Τουρκία, γεγονός που έρχεται να εντείνει τις πιέσεις σε μία από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές».

Αναλυτές σχολιάζουν ότι το ΔΝΤ βλέπει πιθανότατα πολύ διαφορετικά την περίπτωση της Αργεντινής.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, εξασφάλισε πανλύ γρήγορα ένα μεγάλο δάνειο, καθώς έπεισε ότι προσπαθεί να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στις προθέσεις του Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα