Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι λένε οι Financial Times για την «απότομη αλλαγή» στην τύχη της τουρκικής οικονομίας

Τι λένε οι Financial Times για την «απότομη αλλαγή» στην τύχη της τουρκικής οικονομίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα Financial Times, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Τράπεζες,

Τα ταραχώδη τελευταία 24ωρα για τη λίρα είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη μεγάλη δοκιμασία για την Τουρκία φέτος.

Γιατί όμως η Τουρκία έχει δει την τύχη της να αλλάζει τόσο απότομα;

Η απάντηση βρίσκεται εν πολλοίς στις τακτικές του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όπως επισημαίνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

O 64χρονος Ερντογάν, που ανέλαβε την εξουσία ως πρωθυπουργός το 2003 και είναι πρόεδρος από το 2014, κατάφερε τα πρώτα χρόνια με τις οικονομικές πολιτικές του να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάκαμψη, θυμίζουν οι FT.

Με εξαίρεση την περιοδο 2008-09, την κορύφωση δηλαδή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς 7% επί διακυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

«Οι δυναμικοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με έναν νέο και με έφεση στην επιχειρηματικότητα πληθυσμό, την καθιστούσαν μαγνήτη για επενδύσεις» σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις απογειώθηκαν πάνω από τα 22 δισ. δολάρια το 2007, ενώ κατά μέσο όρο κινούνται στα 13 δισ. δολάρια ετησίως από τότε που ανήλθε ο Ερντογάν στην εξουσία.

Ωστόσο επιβραδύνονται σταθερά από το 2015 με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και κυρίως από το 2016 με την απόπειρα πραξικοπήματος και τα όσα ακολούθησαν.

Έκτοτε, σημειώνει η εφημερίδα, ο Ερντογάν έχει διολισθήσει στον αυταρχισμό, ενώ επιμένει σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και πιέσεις για χαμηλά επιτόκια, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Τι έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη ανησυχία φέτος;

Οι δεσμεύσεις για νέες μεγάλες δημόσιες δαπάνες, αλλά και οι αυξημένες δυνατότητες του προέδρου να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική.

Πλέον έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κάτι που σημαίνει ότι η ανεξαρτησία της νομισματικής αρχής είναι σε κίνδυνο. Αυτό εντείνει τον κατήφορο της λίρας.

Το υψηλό ιδιωτικό χρέος είναι ακόμη ένας σοβαρός παράγοντας ανησυχίας.

Σύμφωνα με ανάλυση της HSBC τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν χρέος 70 δισ. δολαρίων από σήμερα έως το Μάιο του 2019.

Σχετικά άρθρα