Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανικός στην Τουρκία από την προειδοποίηση για ισοτιμία 7,1 λίρες ανά δολάριο – Τι λέει η Αμερικανική Πρεσβεία

Πανικός στην Τουρκία από την προειδοποίηση για ισοτιμία 7,1 λίρες ανά δολάριο – Τι λέει η Αμερικανική Πρεσβεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Goldman Sachs, Αγορές Κεφαλαίου, Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Πανικός επικρατεί στην Τουρκία από την προειδοποίηση της Goldman Sachs πως μια περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο, θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της Τουρκίας.

Σε σημείωμά τους προς πελάτες, αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως, κάθε πτώση της λίρας κατά 10%, επηρεάζει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης μέσο όρο.

«Η εντεινόμενη υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανησυχίες για τις τράπεζες, ειδικά για αυτές με χαμηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Με τους Τούρκους επιχειρηματίες έτοιμους να αρχίσουν να πηδάνε από τα παράθυρα, η Αμερικανική Πρεσβεία έκανε την ακόλουθη «καθησυχαστική» (τι λες και έτσι, αν και δεν…) ανάρτηση στο Twitter:

«Παρά τις τρέχουσες εντάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να είναι ένας στερεός φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας.

»Οι χώρες μας έχουν μια δυναμική οικονομική σχέση.

»Για το λόγο αυτό, είναι ατυχές και ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος εκτιμά ότι το Δολάριο ΗΠΑ θα είναι 7 τουρκικές λίρες, είναι εντελώς αβάσιμη και ανεύθυνη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Είναι ένα κατασκευασμένο και αβάσιμο ψέμα».

Έμπλεξε άσχημα το «ερντογανάτο». Η κατάρρευση φαίνεται ραγδαία και μόνο εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκύψει και κατά το οθωμανικό έθιμο φιλήσει την παντόφλα του Τραμπ ίσως να σωθεί.

Σχετικά άρθρα