Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

SOS για την ευρωπαϊκή οικονομία εξέπεμψε το ΔΝΤ – Ποιοι οι κίνδυνοι

SOS για την ευρωπαϊκή οικονομία εξέπεμψε το ΔΝΤ – Ποιοι οι κίνδυνοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο,

SOS για την ευρωπαϊκή οικονομία εξέπεμψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις μίας σειράς πιθανών κινδύνων στην πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, το Ταμείο εστίασε στους κινδύνους από α) τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, β) την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και γ) την αδράνεια στις υπερχρεωμένες χώρες – μέλη.

«H ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, διευρυμένη και φιλική προς την αγορά εργασίας, αλλά ταυτόχρονα οι κίνδυνοι αυξάνονται» προειδοποίησε, στην ετήσια έκθεση για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Και συνέχισε: «Οι εμπορικές εντάσεις έχουν αυξηθεί, μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ την ίδια ώρα εξαντλείται ο χρόνος για το Brexit, με την έλλειψη προόδου να αυξάνει τον κίνδυνο μίας άτακτης εξόδου».

Για το 2018, το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,2%, ενώ για το 2019, προσδοκά αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%, προτού υπάρξει και νέα επιβράδυνση στο 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Brexit, ξεκαθάρισε ότι ένα «σκληρό Brexit» θα έχει συνέπειες όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για τους εναπομείναντες 27 της Ε.Ε. Βέλγιο, Ολλανδία και Ιρλανδία θα είναι οι χώρες, οι οποίες θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες, έσπευσε να προσθέσει.

Παράλληλα, το ΔΝΤ στιγμάτισε και την αδράνεια ως προς το δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί έναν «αξιόλογο μελλοντικό κίνδυνο».

«Παρά την ισχυρή ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος έχει περιοριστεί ελάχιστα στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με τα δημοσιονομικά περιθώρια να καθίστανται ανεπαρκή, σε περίπτωση ενός νέου σοκ» εξήγησε, αναλυτικά.

Σχετικά άρθρα