«Με την συμφωνία του Eurogroup έχουμε εξασφαλίσει την έξοδο από τα μνημόνια. Έχουμε εξασφαλίσει έναν διάδρομο αρκετών χρόνων μπροστά μας όπου το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι χαμηλό. Έχουμε επομένως διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα από το Αύγουστο και μετά να περάσει σε μια καινούρια περίοδο. Δεν λέμε ότι τελείωσαν τα προβλήματα. Λέμε όμως ότι εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μόνοι μας την πορεία της χώρας, να πετύχουμε τους στόχους, να θεμελιώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και επίσης να εξασφαλίσουμε ότι θα ανακουφίσουμε τα στρώματα εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο στην κρίση» τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας σε δήλωση του πριν από την ομιλία που πραγματοποίησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο το βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφορικά με το ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε πως η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2019 θα προχωρήσει σε μια πορεία φορολογικών ελαφρύνσεων με στόχο να πριμοδοτηθεί η ανάπτυξη, αλλά και να ανακουφιστούν οι πληγέντες της κρίσης.
Επίσης είπε πως πρέπει στην Ελλάδα να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με το οποιο θα πληρώνουν όλοι με βάση τις δυνατότητες τους, ενώ τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν φοροαπαλλαγών, φοροδιαφυγής σε τεράστια έκταση».
«Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε με τόλμη. Όπως πήραμε το βάρος να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, με τον ίδιο τρόπο θα επιχειρήσουμε και τις αλλαγές που είναι ανάγκες για να προχωρήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας» σημείωσε.
Σχετικά με την συμφωνία για το χρέος, ο κ. Πιτσιόρλας στην ομιλία του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πέτυχε μια περίοδο 12- 15 χρόνων όπου τα έξοδα για την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι πάρα πολύ χαμηλά, καθώς επίσης και ότι θα υπάρχει δυνατότητα για νέα διαπραγμάτευση για την οριστική επίλυση του θέματος.
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μιλώντας για την πορεία της οικονομίας στην Ευρώπη είπε ότι πρόβλημα στις χώρες της Ε.Ε οφείλεται στις πιέσεις που δέχεται λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να παίρνονται μέτρα που συμπιέζουν το επίπεδο ζωής, αλλά και να χάνονται τα προνόμια που απολάμβαναν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Στην βάση αυτή υφυπουργός είπε πως στην Ευρώπη διαμορφώνονται δύο πόλοι όπου από την μια υπάρχουν αυτοί που λένε πρέπει να δοθούν Ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα και από την άλλη είναι η ακροδεξιά που λέει ότι για το πρόβλημα φταίνε οι πρόσφυγες.
Από εκεί και πέρα ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις διεργασίες στην περιοχή τόσο με πρωτοβουλία της Γερμανίας, αλλά και με την πρωτοβουλία της Κίνας και 16 χωρών.
Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι και στις δύο πρωτοβουλίες αυτές που συζητούνται οι σχεδιασμοί για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων αλλά και τα ενεργειακά και σιδηροδρομικά δίκτυα, η Ελλάδα απουσιάζει λόγω του Μακεδονικού ζητήματος.
«Όταν φτιάχτηκε η πρωτοβουλία των Κινέζων η κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι δεν θα συμμετέχει γιατί τα Σκόπια συμμετέχουν με το όνομα Μακεδονία, ενώ στην άλλη περίπτωση οι Γερμανοί δεν μας ενέταξαν στο σχεδιασμό λόγω της διένεξης που έχουμε με τα Σκόπια» είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε:
«Σε αυτές τις πρωτοβουλίες σχεδιάζεται το μέλλον της περιοχής. Εμείς το μόνο που κάναμε το προηγούμενο διάστημα ήταν να πηγαίνουμε σε διεθνείς συσκέψεις και να διαμαρτυρόμαστε για το όνομα της πΓΔΜ. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε. Πρέπει να είμαστε μέσα ή να είμαστε έξω από αυτόν τον σχεδιασμό; Πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτά τα πράγματα για να παίξει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».
Σχετικά με τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της χώρας ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως για να μπορέσουν να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η Ελλάδα να επιλύσει δομικά προβλήματα δεκαετιών όπως είναι τα χωροταξικά, δασικά, περιβαλλοντικά, ενεργειακά, αρχαιολογικά ζητήματα.
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση από την κυβέρνηση του ζητήματος των δασικών χαρτών υποστηρίζοντας πως από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος και μέχρι το 2016 είχε τακτοποιηθεί μόνο το 0,6% της επιφάνειας του ελληνικού κράτους, ενώ από το 2016 μέχρι σήμερα έχει ταχτοποιηθεί το 32,5 %.
«Δέχομαι πάρα πολλούς ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τουρισμό, στις μεταφορές και αλλού και όλοι θέτουν τα παραπάνω προβλήματα. Εμείς λοιπόν βάλαμε μπρος και επιλύουμε με ταχυτάτους ρυθμούς όλες αυτές τις εκκρεμότητες. Όταν θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τότε θα υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα» σημείωσε.
Ο κ. Πιτσιόρλας μιλώντας για την σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης είπε πως τα προηγούμενα χρόνια η χώρα είχε στραφεί κυρίως στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, ενώ υποστήριξε πως θα πρέπει υπάρξει στροφή στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας.
Τέλος, επεσήμανε πως η φιλοσοφία της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορά την διασφάλιση των κανόνων, αλλά και της κοινωνικής συνοχής, έτσι ώστε «όλοι να έχουν μέρισμα από το αποτέλεσμα της προσπάθειας».
Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της ομιλίας του υφυπουργού, έξω από το Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο της Λάρισας υπήρξε και μια ολιγάριθμη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.