Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να κοστίσει 430 δισ. στην παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να κοστίσει 430 δισ. στην παγκόσμια οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Κριστίν Λαγκάρντ, Ντόναλντ Τραμπ,

Οι ολοένα μεγαλύτερες εντάσεις, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, για το εμπόριο, μπορεί να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία 430 δισ. δολάρια, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μάλιστα, τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κλιμακούμενο πόλεμο των δασμών. Οι απειλές που έχουν εκτοξεύσει η Ουάσινγκτον και οι εμπορικοί εταίροι της δημιουργούν κίνδυνο να πέσει η παγκόσμια ανάπτυξη κατά έως και 0,5% έως το 2020, κάτι που αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 430 δισ. δολαρίων στο ΑΕΠ παγκοσμίως, επισημαίνει το Ταμείο.

Παρότι περαιτέρω κλιμάκωση θα επηρεάσει αρνητικά όλες τις οικονομίες, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των παγκόσμιων αντιποίνων και ένα σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών θα φορολογηθούν στις παγκόσμιες αγορές. «Για αυτό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη η χώρα», τονίζει το ΔΝΤ.

Επιπλέον, το Ταμείο προειδοποιεί ότι μεγαλύτερα μέτρα προστατευτισμού θα εμποδίσουν τις επενδύσεις, αλλά και θα καθυστερήσουν τη διάδοση τεχνολογιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα θα προκαλέσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτικών αγαθών.

Πάντως, παρότι υπογράμμισε τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο διατήρησε στο 3,9% την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, τόσο για αυτή τη χρονιά, όσο και για την επόμενη.

Σχετικά άρθρα