Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

BBG: Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν – Οι πιο ελκυστικές αποδόσεις στις αγορές

BBG: Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν – Οι πιο ελκυστικές αποδόσεις στις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Ελληνικά Ομόλογα, Ομόλογα,

Η αγορά ομολόγων «βουίζει» για την επιστροφή της Ελλάδας. Καθώς η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από τα πολυετή προγράμματα διάσωσης, οι αποδόσεις για τα κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί κάθετα από την κορυφή του 2012, ένδειξη πως οι επενδυτές προετοιμάζονται για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους.

Kαι οι εκδότες -κρατικοί και άλλοι- δεν χάνουν χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει περιοδεία στις οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, εν μέσω φημολογίας πως η Ελλάδα θα πουλήσει κι άλλα ομόλογα φέτος.

Ο ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος εταιρικός δανειολήπτης της χώρας, προσέλκυσε παραγγελίες άνω του 1,5 δισ. ευρώ από επενδυτές για την πώληση τετραετών τίτλων του, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για την Ελλάδα, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν το χειρότερο πλήγμα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, και έπρεπε να βασιστεί σε ξένη βοήθεια 300 δισ. ευρώ από το 2010.

Η Ελλάδα εμφανίζει τώρα πλεόνασμα προϋπολογισμού και τον περασμένο μήνα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings σε B+. Αν και χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη, θα συμβάλουν στο να δοθεί ώθηση στη ζήτηση για μια νέα προσφορά ομολόγων.

«Θα έχει οπωσδήποτε ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», σχολίασε στο Bloomberg ο Scott Thiel, money manager της BlackRock. «Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που θα προσφέρει τέτοιες αποδόσεις».

Το yield του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 3,88% χθες Τετάρτη, από 7,88% πριν από δύο χρόνια και περίπου 40% το 2012. Είναι σημαντικά υψηλότερα από τους αντίστοιχους τίτλους της Ιταλίας (2,69%), της Ισπανίας (1,30%) και της Γερμανίας (0,37%).

Ο ΟTE, ο μεγαλύτερος μέτοχος του οποίου είναι η Deutsche Telekom με ποσοστό 45%, μείωσε το yield στην πώληση ομολόγων του σε εύρος 2,5%-2,625% έναντι του αρχικού στόχου για yield 2,75%.

Τελικά το επιτόκιο διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα, στο 2,375% . Οι CreditSights και Kepler Cheuvreux σημειώνουν πως η εταιρεία μπορεί να ετοιμάζεται για πιστοληπτική αναβάθμιση σε BB+ από το σημερινό BB.

Αν και η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2022, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως θελήσει να εκμεταλλευτεί τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, προχωρώντας σε πώληση ομολόγων, αναφέρει το Bloomberg.

Η χώρα έχει ήδη προχωρήσει σε δύο επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων από τον Ιούλιο του 2017.

«Το ότι δεν έχουν ανάγκες για ρευστό, δεν σημαίνει πως είναι ασήμαντο το να βρεθεί το πού θα τιμολογηθεί η αγορά ομολόγων», σχολίασε ο Andrew Jackson, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Hermes Investment Management. «Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να γίνει αυτό».

Η Greylock Capital Management -η οποία επενδύει σε υποτιμημένους, distressed και υψηλής απόδοσης τίτλους και έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων- θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πουλά τίτλους 20ετούς με 30ετούς ωρίμανσης, σύμφωνα με τον Diego Ferro, διευθύνοντα επενδυτικό σύμβουλο του fund.

Εν τω μεταξύ, ο διαχειριστής κεφαλαίων της Algebris Investments, Alberto Gallo, εξακολουθεί να θεωρεί «υποτιμημένα» τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας μικρότερης των 10 ετών.

Ωστόσο, η σημερινή έλλειψη trading των ελληνικών ομολόγων μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία στους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως ο τζίρος στην ΗΔΑΤ ανήλθε σε 331 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα, έναντι των 434 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Τον Σεπτέμβριο του 2004 ο τζίρος είχε κορυφωθεί στα 136 δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα