ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΔΔΗΧ: Tα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του

ΟΔΔΗΧ: Tα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιο Χρέος, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους,

Σε μια ειδική μελέτη του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναλύει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του:

Τα μέτρα ελάφρυνσης περιλαμβάνουν:

• Άμεσα και άνευ όρων μέτρα: (i) περαιτέρω αναβολή 10 έτη στους τόκους και τα χρεολύσια σε 96,9 δισ. ευρώ των δανείων του EFSF και (ii) την παράταση του σταθμισμένου μέσου όρουv ωρίμασης κατά 10 έτη

• Μέτρα που εξαρτώνται από τη συμμόρφωση σε κριτήρια: (i) την κατάργηση αύξησης στο περιθώριο επιτοκίου του χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα, που αντιπροσωπεύει εξοικονόμηση περίπου 0,2 δισ. ευρώ ετησίως και (ii) την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το 2014 και έως το 2017, συνολικό ποσό ύψους 5,8 δισ. ευρώ που θα δοθεί την περίοδο το 2018-2022.

Επιπλέον, ο ESM θα εκταμιεύσει ένα τελικό δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης αναθεώρησης του προγράμματος, το δάνειο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για:

• Περαιτέρω αύξηση στο αποθεματικό μετρητών της Ελλάδας: η Ελλάδα θα έχει €24,1 δισ. ευρώ συνολικά ως προληπτικό μαξιλάρι – το ισοδύναμο ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών δύο ετών (σ.σ. το μαξιλάρι αρκεί για τέσσερα χρόνια με ρολάρισμα εντόκων).

• Αγορά προηγούμενων δανείων / ομόλογων των οποίων οι όροι είναι σχετικά δυσμενείς για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με το άτυπο DSA που πραγματοποιεί ο ΟΔΔΗΧ με μακροοικονομικές παραδοχές:

1. Μακροπρόθεσμη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,0% από το 2023 έως το 2060

2. Μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060

3. Μέσo κόστος αναχρηματοδότησης άνω του 5,2% από το 2023 έως το 2060

Προβλέπει ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι κάτω από 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 που αποτελεί το βασικό όριο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά άρθρα