Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χάλυβα και αλουμίνιο εσύ; Τζιν και μπέρμπον εμείς…»

«Χάλυβα και αλουμίνιο εσύ; Τζιν και μπέρμπον εμείς…»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Χάλυβας,

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Παρασκευή τα αντίμετρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ύψους 25% και 10 αντίστοιχα, που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν μία σειρά δημοφιλών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα παντελόνια τζιν, οι μοτοσυκλέτες Harley Davidson και το μπέρμπον, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος δασμών και μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Με την κυβέρνηση Τραμπ να έχει επιλέξει να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εμπορικός πόλεμους τέτοιας κλίμακας, που είχε να βιώσει η παγκόσμια οικονομία από την δεκαετία του 1930.

«Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ δεν μας άφησε καμία άλλη επιλογή» εξήγησε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα παραβαίνει τους διεθνείς κανόνες εμπορίου εις βάρος των Ευρωπαίων χωρίς να αντίδραση.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ έχει θέσει αντίποινα και το Μεξικό, ενώ ο Καναδάς έχει προαναγγείλει την ενεργοποίησή τους στις αρχές Ιουλίου.

Όσο για την Κίνα φέρεται να εξετάζει αντίποινα και πέραν των δασμών, όπως το να ανοίξει έρευνες για αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται στη χώρα ή να προωθήσει πιο αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, καθυστερώντας τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Οι φόβοι για τον αντίκτυπο, που θα έχουν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, κρατούν τις τελευταίες ημέρες στο κόκκινο τα χρηματιστήρια διεθνώς.

Στην Ασία σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 0,3%. Αντιμέτωπα με απώλειες βρέθηκαν χθες τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Wall Street.

Σύμφωνα με στοιχεία της EFPR τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια βίωσαν εκροές ρεκόρ την εβδομάδα, που έληξε την Τετάρτη.

Σχετικά άρθρα