Οι αυξημένες φοροελαφρύνσεις και οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες θα είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ, μόνιμες, και όχι παροχές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο.
Παράλληλα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει καθαρά και «χωρίς αιρέσεις» από την επιτροπεία.
Το πολυνομοσχέδιο συζητείται σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο.
Στις Επιτροπές το στήριξε η κυβερνητική πλειοψηφία και το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Γ. Χουλιαράκης υπερασπίστηκε το μεσοπρόθεσμο από «τέσσερις παρανοήσεις», όπως είπε.
Αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις τόνισε ότι «δεν πρόκειται για παροχές. Είναι μέτρα μόνιμα, που αθροιστικά έως το 2022 σωρεύονται στα 3,6 δισ. Τα 2,3 δισ. είναι μειώσεις φόρων και το 1,3 δισ. είναι αυξήσεις δαπανών για μείωση φτώχειας, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και πολιτικές μείωσης ανεργίας».
Το κρίσιμο για τον αναπληρωτή υπουργό είναι ότι «για πρώτη φορά από το 2010 η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών παρέχει δυνατότητα οικονομικής επέκτασης» και ότι τώρα «η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει με ασφάλεια επεκτατική πολιτική χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία».
Κληρονομήσαμε διαγενεακή ανισότητα
Ακόμη ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «η κατάργηση των προσωπικών διαφορών το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 εξισορροπούνται ένα προς ένα από ισόποση δέσμη επεκτατικών μέτρων».
Όσον αφορά τον στόχο του πλεονάσματος του 3,5%, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε ότι «είναι μικρότερο του 4,5% για πολλά έτη που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο της Ν.Δ.» και εκτίμησε ότι «με την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής η οικονομική ανάκαμψη επιτρέπει την τήρηση του 3,5% και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».
«Η δημοσιονομική πολιτική διαμορφώνεται όχι στο κενό αλλά μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο, που ήταν ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές, από τη διαπραγμάτευση για το χρέος με άλλες 18 χώρες και 4 θεσμούς», τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε:
«Είναι άδικο, είναι μια διαγενεακή ανισότητα, την οποία όμως κληρονομήσαμε».
Τελευταίο νομοσχέδιο εντός Μνημονίου
«Σε δύο μήνες βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από την επιτροπεία. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Χωρίς νέες αιρέσεις. Χωρίς επιτροπεία. Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα ή αξιολογήσεις», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου, δίνοντας έμφαση στις θετικές εξελίξεις στα μέτωπα της εργασίας.
«Δεσμευτήκαμε για να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, και αυτό τηρούμε», είπε η υπουργός Εργασίας κάνοντας λόγο για «το τελευταίο νομοσχέδιο που συζητείται σε συνθήκες Μνημονίων».
Υπογράμμισε ακόμη η Εφη Αχτσιόγλου ορισμένα από τα δεδομένα για την εργασία: ρεκόρ στις νέες προσλήψεις, που έφτασαν τις 260.000 στο πρώτο τετράμηνο του 2018, οι 7 στις 10 νέες προσλήψεις είναι πλήρους απασχόλησης, η ανεργία μειώθηκε κατά 6 μονάδες από το 2015, τον Αύγουστο επανέρχεται το οργανωμένο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Π. Σκουρλέτης: Τρέμει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο
«Τρέμει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο. Καλά θα κάνει να τρέμει», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη κατά την ακρόαση των φορέων ότι είναι αντισυνταγματική η κατάθεση των διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Καταλαβαίνω γιατί είπε ότι δεν θα μπορούν να λειτουργούν οι μικροί δήμοι. Ξέρει ότι τον πονά γιατί η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένη πολιτική για τους μικρούς δήμους. Όταν το 2016 δώσαμε έκτατη χρηματοδότηση 20 εκατ. σε μικρούς δήμους, και το κάναμε και φέτος, μας απείλησε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.
Δύο ρυθμίσεις εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Με την πρώτη ρύθμιση ορίζεται προθεσμία για την επίλυση κάθε θέματος που προκύπτει μετά από άκαρπη έκβαση πλειστηριασμών.
Με τη δεύτερη ρύθμιση ενισχύεται ο θεσμός της παροχής δεύτερης ευκαιρίας σε φυσικά πρόσωπα που πτώχευσαν χωρίς να τους βαρύνει κακόπιστη συμπεριφορά.
Γ. Σταθάκης: Καθαρό τοπίο
«Διαμορφώνεται ένα καθαρό τοπίο μέσα στο οποίο η χώρα μας καλείται πλέον να πετύχει τους καθαρούς στόχους που συναποφασίσαμε στην Ευρώπη για το 2030, μια Ελλάδα δηλαδή που το 32% της συνολικής μας κατανάλωσης ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 32% της ενέργειας θα προέρχεται από εξοικονόμηση σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Παπανάτσιου για ΕΝΦΙΑ
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές και για τις υπόλοιπες φορολογίες των ακινήτων φέτος θα ισχύσουν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες.