Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Το πολιτικό χάος στην Ιταλία δεν θα τελειώσει σύντομα

Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Το πολιτικό χάος στην Ιταλία δεν θα τελειώσει σύντομα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Ολιβιέ Μπλανσάρ,

Η απειλή από τις πολιτικές αναταράξεις είναι μεγαλύτερη για την ίδια την Ιταλία και την οικονομία της, παρά για το σύνολο της Ευρωζώνης, εκτίμησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σημείωσε ακόμη ότι το πολιτικό χάος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να έχει μικρή διάρκεια και να τελειώσει σύντομα.

Ο κ. Μπλανσάρ, ο οποίος εργάζεται πλέον ως καθηγητής Οικονομικών στο ΜΙΤ, τόνισε, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ότι οι φόβοι για διάχυση μιας ιταλικής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν περισσότερο ψυχολογική βάση παρά ρεαλιστική.

Οι πιστωτές της Ιταλίας σίγουρα θα πρέπει “να κινηθούν με προσοχή”, πρόσθεσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, υπογραμμίζοντας ότι, κατά τον ίδιο, η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποφύγει ενδεχόμενη διάχυση μιας ιταλικής κρίσης.

“Ανησυχώ πολύ για την Ιταλία. Δεν ανησυχώ για την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα, ωστόσο η υπόλοιπη Ευρώπη, η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ θα είναι εντάξει”, είπε.

Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά την απόρριψη από πλευράς του προέδρου της, Σέρτζιο Ματαρέλα, του προτεινόμενου – από τον πρώην εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε – για τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθηγητή Πάολο Σαβόνα.

Ο αρχηγός του ιταλικού κράτους εκτίμησε ότι οι έντονα ευρωσκεπτικιστικές θέσεις του κ. Σαβόνα θα έθεταν σε κίνδυνο τη θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη και το μέλλον της στο κοινό νόμισμα.

Ως αποτέλεσμα της άρνησης Ματαρέλα, οι λαϊκιστές των Πέντε Αστέρων και οι εθνικιστές δεξιοί της Λέγκα κατέθεσαν την εντολή σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης υπό τον κ. Κόντε, με τη χώρα να βαδίζει προς νέες κάλπες, πιθανόν και εντός του καλοκαιριού.

Σχετικά άρθρα