Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ε.Ε. και Τόκιο απειλούν με αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Ε.Ε. και Τόκιο απειλούν με αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιαπωνία, Ντόναλντ Τραμπ, Τόκιο, Χάλυβας,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Παρασκευή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αντίμετρα σε μια σειρά εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα υφάσματα τζιν και το μπέρμπον αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Η ΕΕ ενημέρωσε τον ΠΟΕ για τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσε μελλοντικά να επιβάλει πρόσθετους δασμούς εισαγωγής» αν δεν καταστεί μόνιμη η εξαίρεση των ευρωπαϊκών χωρών από τους αμερικανικούς δασμούς, ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η εξαίρεση αυτή ισχύει μέχρι την 1η Ιουνίου.

Στόχος είναι να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς.

Το 2017 οι εξαγωγές χάλυβα από τις χώρες της ΕΕ στις ΗΠΑ ανήλθαν στο ποσό των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και του αλουμινίου στο 1,1 δισεκ. ευρώ. Τα ευρωπαϊκά αντίμετρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τις 20 Ιουνίου.

Μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι ο καπνός, το μπέρμπον, οι μοτοσικλέτες, τα τζιν αλλά και άλλα υφάσματα καθώς και καλλυντικά.

Νωρίτερα σήμερα και η Ιαπωνία είχε ενημερώσει τον ΠΟΕ ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να επιβάλει αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις ανάλογα με τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα αλλά και αφού εξεταστούν οι επιπτώσεις στις ιαπωνικές εταιρείες.

Το Τόκιο θεωρεί ότι «έχει το δικαίωμα» να επιβάλει φόρους στα αμερικανικά προϊόντα, ύψους έως 50 δισεκατομμυρίων γεν (385 εκατομμύρια ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στις επιπτώσεις επί των ιαπωνικών εξαγωγών από τους αμερικανικούς δασμούς.

Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε θα εφαρμόσει τα αντίμετρα και ποια προϊόντα θα στοχοποιηθούν.

Σχετικά άρθρα