Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενδεχόμενο παράτασης του νόμου Κατσέλη πέραν του 2018

Ενδεχόμενο παράτασης του νόμου Κατσέλη πέραν του 2018
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κόκκινα Δάνεια, Νόμος Κατσέλη, Όλγα Γεροβασίλη, Προσλήψεις, Τράπεζες, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

«Παράθυρο» για παράταση του νόμου Κατσέλη φαίνεται ότι ανοίγει μέσα από τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι θεσμοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για την παράταση του νόμου Κατσέλη, η ένταξη στον οποίο λήγει στις 31.12.2018, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι θα πάρουμε την παράταση».

Από εκεί και πέρα, έτερος αξιωματούχος σημείωσε, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, πως υπάρχουν λιγότερες αποκλίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και περισσότερες για τον νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μεταξύ των θεμάτων για τον Νόμο Κατσέλη είναι και η παράτασή του πέραν του 2018, το τραπεζικό απόρρητο και το πώς και πότε θα εφαρμοστεί. Ακόμη, ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν τέθηκε από τους θεσμούς στη συνάντηση ζήτημα αλλαγής του πλαισίου πώλησης κόκκινων δανείων σε funds.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε πως υπάρχει επιτάχυνση των εκδικάσεων για τις υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη σημειώνοντας ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχουν 167 διευθετήσεις και 100 νέες αιτήσεις. Παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος αφού προβλέπεται η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων.

1:1 οι προσλήψεις από το 2019

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση συζητήθηκε στη συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη με τους θεσμούς.

Σχετικά με τις προσλήψεις, συμφωνήθηκε για το 2019 η αναλογία σε σχέση με τις αποχωρήσεις να διαμορφωθεί στο 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), ενώ να σημειωθεί ότι για φέτος ο κανόνας προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι 1:3.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες της κινητικότητας, ενώ σχετικά με την επιλογή των επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο (διοικητικοί και τομεακοί γραμματείς), η Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και έπαψε η συμμετοχή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διαδικασία, ενώ πλέον η διαδικασία υλοποιείται από ανεξάρτητες Αρχές.

Για τον λόγο αυτό, συνάντηση με τους θεσμούς είχαν χθες και οι επιτελείς του ΑΣΕΠ, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των όποιων καθυστερήσεων καταγράφηκαν στη διαδικασία.

ΤΑΙΠΕΔ για Εγνατία

Την επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ να τεθεί εντός της σύμβασης της Εγνατίας δέσμευση που να επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των ανέργων και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αριστείδης Ξενόφος, μετά τη συνάντησή του με τους θεσμούς.

Αναφορικά με τα διόδια, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει ένα αναλογικό σύστημα διοδίων. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή τρέχει παράλληλα ο διαγωνισμός για την Εγνατία και αυτός για τα αναλογικά διόδια από το υπουργείο Μεταφορών, κάτι που δημιούργησε μια δυσκολία όσον αφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ καθώς ο παραχωρησιούχος δεν δύναται να αποτιμήσει πλήρως το νέο σύστημα, δεδομένου ότι δεν έχει εγκατασταθεί.

Σύμπνοια για λιμάνια

Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι στο κομμάτι των λιμένων υπάρχει σύμπνοια και με την πολιτική ηγεσία. «Συμφωνούμε και στηρίζουμε την παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων, όχι την πώληση λιμένων», είπε, προσθέτοντας ότι σε προτεραιότητα είναι Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα.

Σχετικά άρθρα