Το μήνυμα ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί και ότι οι καταθέτες θα πειστούν να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους, έστειλε λίγες μέρες μετά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας μας, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί.
«Οι ελληνικές τράπεζες τα πήγαν καλά στα τεστ αντοχής (stress test) και κάποια από αυτά ήταν σκληρά. Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί και ελπίζουμε ότι οι καταθέτες θα πειστούν ώστε να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες» τόνισε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha η Ντανιέλ Νουί.
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος.
«Οι καλές ειδήσεις από τα τεστ αντοχής συμβάλλουν στο να ξεκινήσει αυτός ο ενάρετος κύκλος» σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μιλώντας για τον οδικό χάρτη που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, το χαρακτήρισε ένα καλό σχέδιο και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του. «Προφανώς η καθοριστική στιγμή θα είναι τι θα συμβεί στο τέλος του προγράμματος, το οποίο έρχεται σύντομα και αν η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κατέθεσε τον οδικό χάρτη, είναι ένα καλό σχέδιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί» ανέφερε συγκεκριμένα.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η επόπτης όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών είπε ότι οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν λύσεις για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια και να γίνουν βίωσιμα, να ξεχαστεί ένα κομμάτι του δανείου και το υπόλοιπο να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος εμπρός, επισήμανε και προσέθεσε πως είναι ένα προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται από αρκετές χώρες και έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα.
Τέλος, χαρακτήρισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ένα καλό εργαλείο το οποίο μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές διότι, όπως είπε, ενδέχεται ξαφνικά να ανακαλύψουν ότι η περιουσία τους βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Διαβεβαίωσε πως ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός, ο Ευρωπαίος Επόπτης θα εξασφαλίσει ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν προς τη σωστή κατεύθυνση.