H ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε από την πλευρά του αντιπροέδρου πως τα αποτελέσματα των τραπεζών με τα τελευταία τεστ δοκιμασίας, στα οποία υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, πιστοποιούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές ότι το νέο περιβάλλον το οποίο δημιουργείται, όχι μόνο επιτρέπει, αλλά επιβάλλει τον σχεδιασμό της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενημέρωσε για τη διαμόρφωση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει με στόχο την εξειδίκευση και τον σχεδιασμό υλοποίησής της.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση της κοινής απόφασης για τη δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση, σε παραγωγικούς/κοινωνικούς φορείς και στα πιστωτικά ιδρύματα.
Η δημιουργία του φόρουμ αυτού θα αποτελέσει τη συνέχεια των μέχρι σήμερα άτυπων δομών διαλόγου μεταξύ των παραπάνω μερών και, ως εκ τούτου, θα έχει μόνιμο, και θεσμικό χαρακτήρα.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας διατίθενται ή δρομολογούνται τα παρακάτω εργαλεία για την ανάπτυξη της οικονομίας στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ:
– Εξοικονομώ ΙΙ – Ο προϋπολογισμός του έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στα 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα, με κύριο αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Θα υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
– Ταμείο Υποδομών – Μέσω του ταμείου θα διατεθούν συνολικοί πόροι περίπου 1 δισ. που θα χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά και ενεργειακά έργα, καθώς και έργα ανάπλασης. Θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
– Ενδιάμεσο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (Τ.Επιχ.) – Διαθέτει συνολικούς πόρους ύψους 190 εκατ. ευρώ για χαμηλότοκα δάνεια σε ΜμΕ. Είναι ήδη σε ισχύ.
– Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (Τ.Επιχ.) – Θα διαθέσει συνολικούς πόρους ύψους 915 εκατ. ευρώ. Θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Αφορά τη χρηματοδότηση δανείων επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης στις ΜμΕ με ευνοϊκούς όρους. (Δεν θα επιτρέπεται η προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του επιχειρηματία για δάνεια στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Επίσης, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ήδη δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις εγγύησης δανείων και μικροπιστώσεων).
– Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας – Δημόσιοι πόροι ύψους 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ταμείο που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με έδρα τη Δυτική Μακεδονία.
– EQUIFUND -Συνολικοί πόροι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών. Είναι ήδη σε ισχύ.
– Ταμείο Αναδιάρθρωσης Επιχειρήσεων – Συνολικοί πόροι 400 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω υπό σχεδιασμό ταμείο συμμετοχών θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και εξέρχονται από μεγάλο δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
– Συμφωνία συνεπένδυσης μεταξύ ΤΑΝΕΟ και Mubadala (επενδυτικός βραχίονας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) – Συνολικοί πόροι 400 εκατ. ευρώ. Στόχος του Ταμείου είναι συνεπένδυση σε ελληνικές επιχειρήσεις και έργα κοινού ενδιαφέροντος.
– Προχωρά η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με τη συμβουλευτική τεχνική βοήθεια της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Συμφωνήθηκε, δε, να προχωρήσει η χαρτογράφηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (δημοσίου και τραπεζών) που βοηθούν τις επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Διευρύνονται οι όροι παροχής «χρυσής βίζας»
Ακόμα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας είναι ήδη έτοιμο να διευρύνει τους όρους παροχής «golden visa» σε επενδυτές και ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά αιτημάτων και προβλημάτων που έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο από επιμελητήρια και άλλους επιχειρηματικούς φορείς για τις σχέσεις τους με τις τράπεζες.
Επίσης, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση στο άμεσο μέλλον διευρυμένης σύσκεψης με θέμα: «Οι στόχοι της αναπτυξιακής στρατηγικής για την παραγωγική εξειδίκευση και οι τάσεις της αγοράς», με βάση την εμπειρία των τραπεζών.
«Κόκκινα» Δάνεια
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον προγράμματα ευνοϊκής ρύθμισης, αλλά και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.
Αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη:
1. Ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει αλλαγές με στόχο την απλούστευσή του.
2. Επισημάνθηκε από την κυβέρνηση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους
3. Οι τράπεζες ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές προτείνοντας οι ίδιες στους οφειλέτες λύσεις, χωρίς να αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη.
Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί
Σε ό,τι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σημειώθηκε, ακόμα, πως με τις νέες διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση των τραπεζών στην παροχή πιστώσεων με βάση την εμπράγματη ασφάλεια.
Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και ενισχύεται η δανειοδοτική λειτουργία των τραπεζών.
Από την πλευρά του αντιπροέδρου υπογραμμίστηκε ότι, καθότι πρόκειται για νέο θεσμό, η στενή παρακολούθησή του από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργιών.
Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Δραγασάκης, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, πρόκειται να υπογράψει άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου βελτιώνονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες.
Συγκεκριμένα τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν στα 10.
Επίσης ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να προσεγγίσουν θετικά τον μηχανισμό και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών δήλωσαν ότι θεωρούν ιδιαίτερα θετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεσμεύτηκαν να το αξιοποιήσουν.
Ακόμη, δήλωσαν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις διαδικασίες ενημέρωσης των οφειλετών αποστέλλοντάς τους επιστολές για τις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικού νόμου.
Ο αντιπρόεδρος επισήμανε, ακόμη, ότι θα είναι θετική εξέλιξη να τεθούν ποσοτικοί στόχοι και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει χρονοδιάγραμμα.
Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα για την προστασία του καταναλωτή.
Για το θέμα αυτό ο αντιπρόεδρος ανακοίνωσε πως η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προχωρά στη δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας στη διαμόρφωση των όρων συναλλακτικής συμπεριφοράς των τραπεζών με τους καταναλωτές.
Ένα ακόμα θέμα που αναφέρθηκε στη συζήτηση ήταν η τραπεζική προμήθεια πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει ήδη μειώσεις στις χρεώσεις και ότι οι τράπεζες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά.
Τέλος, από την πλευρά τους οι τράπεζες συμφώνησαν στη στενή συνεργασία με το ΓΕΜΗ για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της δημιουργίας τραπεζικών λογαριασμών νέων επιχειρήσεων.
Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ηλίας Ξανθάκος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Συγκεκριμένα από πλευράς της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συμμετείχαν οι Νικόλαος Καραμούζης – πρόεδρος ΔΣ ΕΕΤ και πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Eurobank Ergasias, Γεώργιος Αρώνης – πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΕΤ – αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank, Σταύρος Ιωάννου – Deputy Chief Executive Officer Τράπεζας Eurobank Ergasias και πρόεδρος Επιτροπής Πληρωμών ΕΕΤ, Γεώργιος Πουλόπουλος – πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών Κεφαλαίων ΕΕΤ και COO Τράπεζας Πειραιώς, Δημήτρης Δημόπουλος – μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών Κεφαλαίων ΕΕΤ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας και Χαρίκλεια Απαλαγάκη – γενική γραμματέας ΕΕΤ.