Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέχρι 1 δισ. ευρώ το κόστος του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο

Μέχρι 1 δισ. ευρώ το κόστος του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αίγυπτος, Γιώργος Λακκοτρύπης, Ενέργεια, Κύπρος, Φυσικό Αέριο,

Οι προγραμματισμένοι αγωγοί που θα συνδέουν το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο, θα έχουν κόστος από $800 εκατομμύρια έως $1 δισ., σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μολά, όπως ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα στο Κάιρο, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ο Αιγύπτιος υπουργός αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μέρος του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ που θα κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, πέραν του προορισμού του για υγροποίηση, θα χρησιμοποιείται για εσωτερικές ανάγκες της Αιγύπτου, όπως μεταδίδει ο κυπριακός Φιλελεύθερος.

Η Αίγυπτος έχει αυξήσει ταχέως την παραγωγή φυσικού αερίου και ελπίζει να γίνει κόμβος για την εξαγωγή στην Ευρώπη μετά από μια σειρά μεγάλων ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, δήλωσε ότι το κυπριακό φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για εγχώρια κατανάλωση και εν μέρει για εξαγωγή.

Να σημειωθεί ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν χθες, πέραν των δύο υπουργών από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν αξιωματούχοι της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και από αιγυπτιακής αξιωματούχοι της Εταιρείας Συμπαραγωγής Φυσικού Αερίου της χώρας (EGAS).

Λακκοτρύπης – Ελ Μόλα: Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για υποθαλάσσιο αγωγό

Την ικανοποίησή τους για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της συνάντησης τους στο Κάιρο αλλά και την πεποίθησή τους ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού, εξέφρασαν με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, όσο και ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών έγιναν αμέσως μετά τις διμερείς τους επαφές, αλλά και την επίσημη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ – μία συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν εκείνος που κατείχε μέχρι πρότινος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας μέχρι το 2015, επομένως κατέχει εξαιρετικά τα θέματα αυτά.

Καλωσορίζοντας μάλιστα τον Κύπριο ομόλογό του κ. Λακκοτρύπη, ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, μίλησε για «τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο κυβερνήσεις μας, οι δύο χώρες» και για τις «άριστες σχέσεις που έχουν οι δύο Πρόεδροι», μην παραλείποντας να επισημάνει και τις άριστες σχέσεις τους και με την Ελλάδα, επικαλούμενος και το πρόγραμμα “ΝΟΣΤΟΣ”, όπου «οι Πρόεδροι των τριών κρατών, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, συναντήθηκαν μόλις μία εβδομάδα πριν στην Αλεξάνδρεια. Και αυτό αποτελεί τη συνέχιση των καλών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των τριών χωρών».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα θέματα Αιγύπτου και Κύπρου, ο Αιγύπτιος υπουργός επεσήμανε ότι «ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς που έχουμε, είναι ο τομέας της ενέργειας…

»Και με την ιδιότητά μου ως Υπουργού Πετρελαίου, και με τον Υπουργό κ. Λακκοτρύπη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, έτσι ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία στο να έρθει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα ενεργειακά μας σχέδια», τόνισε ο κ. Ελ Μόλα, προσθέτοντας:

«Αυτό σημαίνει ότι θα παραλαμβάνουμε το φυσικό αέριο από την Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή και μετά θα το εξαγάγουμε στην Ευρώπη.

»Και αυτό προκύπτει από μία άριστη και επιτυχημένη συνάντηση που είχαμε και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ενέργειας, πριν από δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας το στρατηγικό τους σχέδιο, να είναι η Αίγυπτος αξιόπιστος πάροχος ενέργειας και πάροχος εναλλακτικής ενέργειας για την Ευρώπη».

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κύπρο ως ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο Αιγύπτιος Υπουργός Ελ Μόλα, έδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος συμπληρώνουν η μία την άλλη.

»Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι `downstream hub`, `midstream hub` ή `upstream hub` (εκείνη που θα κάνει την εξόρυξη, την παροχή αλλά και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου)».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Υπουργός χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του στο Κάιρο «πολύ επιτυχημένες».

«Συναντήσαμε επίσης τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, έχοντας μία πολύ καλή συνάντηση μαζί του, δίνοντάς μας τις απόψεις του πάνω στην προοπτική του πώς μπορούμε να δούμε το μέλλον με τον αγωγό φυσικού αερίου και την ανάπτυξη του πεδίου και παρέχοντας φυσικό αέριο στην Αίγυπτο» πρόσθεσε ο κ. Ελ Μόλα και κατέληξε:

«Συνοψίζοντας, θέλω να πω ότι συμφωνήσαμε σε ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους λίγους μήνες.

»Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, για να καταλήξουμε στη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων σύντομα, για το καλό των δύο λαών μας, της Κύπρου και της Αιγύπτου».

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «η επίσκεψή μου, τις τελευταίες δύο μέρες, σκοπό είχε να συζητήσουμε δύο πολύ πρακτικά, συγκεκριμένα θέματα: το ένα αφορά τη διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου με τις ακτές της Αιγύπτου.

»Και βεβαίως, το δεύτερο θέμα που είναι επίσης σημαντικό, ήταν να συζητήσουμε την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων για την πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος “Αφροδίτη” σε ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου».

Ο Κύπριος Υπουργός έκανε λόγο για «προχωρημένες συζητήσεις» και στα δύο θέματα, τονίζοντας ότι «έχοντας συναντήσει και τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, ο οποίος ήταν και ο τέως Υπουργός Πετρελαίου και γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα, όπως επίσης και στις συναντήσεις που είχα και με τον ομόλογό μου, τον κ. Ελ Μόλα, ανταλλάξαμε απόψεις ως προς την πρόοδο των δύο αυτών – μπορώ να πω – προχωρημένων συζητήσεων που έχουμε και για τα δύο θέματα» ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης και προσέθεσε:

«Είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε σε συμφωνία όσον αφορά την διακρατική συμφωνία του υποθαλάσσιου αγωγού, μία απαραίτητη συμφωνία για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις».

«Παρόμοιου τύπου συμφωνία συζητιέται και μεταξύ των χωρών για τον αγωγό ανατολικής Μεσογείου, τον EastMed.

»Είναι απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες που διέπουν την κατασκευή και λειτουργία αυτού του είδους των αγωγών.

»Και βεβαίως, έχω ενημερώσει και για την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών του κοιτάσματος “Αφροδίτη” από την μία πλευρά, και των εταιρειών της Αιγύπτου από την άλλη.

»Και σε αυτό το σημείο, είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

»Ευελπιστούμε να έχουμε αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα», κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Σχετικά άρθρα