Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

SOS: 80 δισ. τα κόκκινα δάνεια, 600 εκ. οι ζημιές των τραπεζών, 6 δισ. ευρώ για να σωθούν οι τράπεζες!

SOS: 80 δισ. τα κόκκινα δάνεια, 600 εκ. οι ζημιές των τραπεζών, 6 δισ. ευρώ για να σωθούν οι τράπεζες!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Προβόπουλος, Γκίκας Χαρδούβελης, Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζες,

Ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο Καινούργια ψέματα για τα κόκκινα δάνεια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Δανειοληπτών.

Το κείμενο επισημαίνει, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία, ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσιάσει ζημιές 600 εκατομμυρίων ευρώ και -αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα- “ετοιμάζονται να φορτώσουν τον ελληνικό λαό με επιπλέον 6 δισ. ευρώ ως νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών”.

Το τελευταίο οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μπορεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια με απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα ίσως και το πολίτευμα…

Διαβάστε το άρθρο:

Την τελευταία φορά που πέρασε την είσοδο της Βουλής φορούσε το κοστούμι του υπουργού Οικονομικών, xθες είχε ντυθεί με το κοστούμι του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Και στις δύο περιπτώσεις έλεγε τα ίδια πράγματα και ας άλλαξε ρόλο.

Άραγε, ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που ακολουθούσε ως Υπουργός Οικονομικών;

Δεν ήταν σίγουρα τυχαίο το γεγονός ότι είχε δίπλα του τον συνεργάτη από εποχής Σημίτη και διάδοχό του στο γραφείο της οδού Νίκης, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ και η αμηχανία του ήταν έκδηλη.

Αλλά σίγουρα μικρότερη από τα «στριμώγματα» του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια – που του προκαλούσαν απώλεια συνοχής λόγου, μέχρι και τραυλίσματα.

Ίσως επειδή ο κ. Στουρνάρας γνώριζε ότι όσα είπε στο κύκνειο «καμπανάκι» του ο αποχωρών Γιώργος Προβόπουλος, ήταν απολύτως αληθινά.

Αποχωρώντας από τη θέση του ο Γ. Προβόπουλος κατέθεσε στη Βουλή έκθεση η οποία προέβλεπε ζοφερό το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Οικονομική καταστροφή εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και μικρών επιχειρηματιών και τελικά του συνόλου της οικονομίας καταγράφουν τα στοιχεία της έκθεσης.

Η εν λόγω έκθεση κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου σχετικά με τα “κόκκινα δάνεια”, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι μειώσεις μισθών εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Ακόμη ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης καταγράφει ανησυχία για την πορεία τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών, ενώ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,5%, όταν το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,6%, ενώ ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, “δείκτης” ο οποίος δυσκολεύει έτι περαιτέρω την αποπληρωμή του χρέους.

Ακόμη η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά τη συνέχιση των ίδιων “σκληρών” μέτρων που έχουν επιβάλει από κοινού η τρόικα και η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού κάνει λόγο για “συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας”.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε για την προσπάθεια μετόχων και κυβέρνησης, για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που φθάνουν στα 77 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για τον διορισμό του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ζημίες που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2014 φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ και προκλήθηκαν κυρίως από το ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

– Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5%, έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.

– Συνολικά, το ύψος των κόκκινων δανείων έφθασε στα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ, στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια.

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων είναι σημαντικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Θα πρέπει κυβέρνηση και μέτοχοι να συντονιστούμε σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης της χώρας, είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 11 δισ. ευρώ οι καταθέσεις, και αυτό -συμπλήρωσε- είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.

Τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές «σημαντικής» -όπως είπαν- «ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» καθώς όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο και οι δύο τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν και η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και οι μεταρρυθμίσεις.

Άρα ή ο Προβόπουλος δεν ήξερε τι του γινόταν ή τώρα Στουρνάρας δεν ξέρει… Διότι όταν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορεί να μην το γνωρίζει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, και να λέει ότι πλεόν σταθεροποιείται και μπαίνει πια σε ρυθμούς ανάπτυξης. “Όλοι οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αν διορθώσουμε και τα ελλείμματα τότε η χώρα θα κάνει το θαύμα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό του Γ. Στουρνάρα, όλοι οι δείκτες που παρουσίασε προ ημερών ο Προβόπουλος θα ανατραπούν ως εκ θαύματος, και μέσω και της διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους. Μόνο που ο κ. Στουρνάρας ξεχνά ότι «ουκ αν λάβοις παρά το μη έχοντος»… Από πού θα προκύψουν τα 77 εκατ ευρώ που υπολογίζουν οι τράπεζες ότι θα συγκεντρώσουν από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις; Αφού δεν υπάρχουν!

Η υπερχρέωση και η υπερφορολογήση δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο για ελπίδες ανάκαμψης στα ελληνικά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται να φορτώσουν τον ελληνικό λαό με επιπλέον 6 δισ. ευρώ ως νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Μετά από αυτό κάθε υπόσχεση για ανάκαμψη και ανάπτυξη φαντάζει σαν ψέμα.

Σχετικά άρθρα