Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ESM: Η Ελλάδα θα έχει χαμηλά μέσα επιτόκια τα επόμενα χρόνια

ESM: Η Ελλάδα θα έχει χαμηλά μέσα επιτόκια τα επόμενα χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Ελληνικό Χρέος, Επιτόκια, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

O δανεισμός από τον ESM διασφαλίζει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ.

Σε άρθρο του και αναφερόμενος συνολικά στην Ευρωζώνη, ο κ. Στράουχ τόνισε ότι, δεδομένης της αναπτυξιακής επίδοσης και της διάρθρωσης του χρέους, η ομαλοποίηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν δημιουργεί κάποιον άμεσο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους για οποιαδήποτε χώρα.

Όπως τόνισε, πολλές χώρες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών για να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους τους.

«Επομένως, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν μόνο σταδιακά σε αυξημένο κόστος επιτοκίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο δανεισμός από τον ESM διασφαλίζει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Πάντως, ο κ. Στράουχ στάθηκε στην ανάγκη «να μάθουμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο χώρο πολιτικής για την αντιμετώπιση περιόδων ασθενέστερης ανάπτυξης στο μέλλον».

Όπως εξήγησε, «οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, χαμηλή μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης και οι μικρές οικονομίες με υψηλές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους, πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια’ για να αποφύγουν μία δημοσιονομική σύσφιξη σε μελλοντικές υφέσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι η χαμηλή ιδιωτική και δημόσια αποταμίευση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έπαιξαν ρόλο στο να προκληθεί η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή κρίση.

«Από την άποψη αυτή, όλες οι χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου του κανόνα για το χρέους.

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, δεδομένου ότι το περιθώριο ελιγμών της νομισματικής πολιτικής να αντιδράσει σε οποιαδήποτε μελλοντική ύφεση, μπορεί να είναι περιορισμένο στο σημερινό επίπεδο των επιτοκίων», κατέληξε ο κ. Στράουχ.

Σχετικά άρθρα