Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο – Μίχαλος: Χρειάζονται λιγότεροι φόροι

Δένδιας: Αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο – Μίχαλος: Χρειάζονται λιγότεροι φόροι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντίνος Μίχαλος, Νίκος Δένδιας,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, για 17η χρονιά, η εκδήλωση απονομής «ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΒΕΑ 2014» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που κατά το περασμένο έτος επέδειξαν αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και πλήθους επιχειρηματιών.

Ομιλία προς τους παρισταμένους επιχειρηματίες απηύθυνε ο κ. Νίκος Δένδιας. Όπως τόνισε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας ο επιμελητηριακός θεσμός έχει προσφέρει πολλά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ως θεσμικοί εκφραστές της επιχειρηματικότητας, τα επιμελητήρια έχουν σταθεί πραγματικοί αρωγοί στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης. Αλλά αν κάτι πρέπει να σας κάνει περήφανους κύριοι είναι ότι τα Επιμελητήρια είναι ο μόνος θεσμικός φορέας του Κράτους (Ν.Π.Δ.Δ.) που στάθηκε απέναντι στη λαίλαπα του ιδεολογήματος του κρατισμού. Για δεκαετίες ολόκληρες υπήρξατε μόνοι μαχόμενοι εκφραστές στο δημόσιο τομέα της ανάγκης για ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα.

Αν η Ελληνική Κοινωνία είχε πεισθεί τότε, πολλά πράγματα θα ήταν σήμερα διαφορετικά. Είναι πλέον σαφές σε όλους, ακόμη και σε όσους παριστάνουν δημοσίως ότι το αγνοούν, ότι η κρίση, όπως απεδείχθη, δεν ήταν απλώς λάθος οικονομικής πολιτικής. Ήταν προϊόν του λάθος οικονομικού μοντέλου. Ενός μοντέλου στηριγμένου στον κρατισμό, στην κατανάλωση, τα ελλείμματα και τα χρέη. Σήμερα η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει».

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει με ρευστότητα την αγορά και αναφέρθηκε στο θέμα των χρεών και τις τράπεζες ενώ επεσήμανε ότι εξετάζει αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

Όσον αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, χρέος της Πολιτείας είναι να δημιουργηθεί με παρέμβασή της πλαίσιο για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας ως πρότυπο τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές.

Μίχαλος: Να μειωθούν οι φόροι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, βραβεύουμε επιχειρήσεις που όχι μόνο κατάφεραν να πετύχουν θετικές οικονομικές επιδόσεις, αλλά στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας στήριξαν την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία.

Οι δικές τους ιστορίες – αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, που καταφέρνουν να επιβιώνουν απέναντι στην κρίση – λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια ως πηγή αισιοδοξίας. Μια πηγή ελπίδας, μέσα σε ένα περιβάλλον εφιαλτικό.

Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα δεν έπαψε να αναδεικνύει επιχειρηματικούς πρωταθλητές. Οι οποίοι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας έχει και παρόν και μέλλον. Ότι μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη ημέρα. Για την οικοδόμηση ενός υγιούς μοντέλου ανάπτυξης: που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν.

Για την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου, οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες:

Η πρώτη αφορά τη μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής, από το δόγμα της σκληρής λιτότητας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Είναι σαφές ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως τώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να διατηρηθεί. Όμως, δεν είναι διατηρήσιμη μια δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται αποκλειστικά σε μέτρα λιτότητας και εξοντωτικής φορολόγησης. Ένα πλεόνασμα που προέκυψε κατά 60% από την αύξηση της φορολογίας, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Χρειάζεται άμεσα ώθηση στην ανάπτυξη, με γενναίες πολιτικές για τη στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα. Κατ’ αρχήν με αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας. Ανάλογη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος.

Η στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης οφείλει να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πιστεύω ότι σε όλους αυτούς τους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Δένδιας είναι ένας πολιτικός με σύγχρονες απόψεις, ο οποίος – σε όλες τις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες υπηρέτησε ως τώρα – έδειξε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά θεωρώ ότι είναι εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, ένα υπουργείο που βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι:

ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΞΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:VENUS GROWERS

ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:ELPEN ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.

ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: COSMOTE

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΔΕΗ Α.Ε.

ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: AEGEAN AIRLINES

ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:PHARMATHEN

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ ANTENNA

ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ: METRO Α.Ε.Β.Ε.

ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: COMMERCIAL HUB Α.Ε.

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗΣ Μ.Μ.Ε.: AIRFASTTICKETS

ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ: ΚΩΝΣΤAΝΤΙΝΟΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος GENESISPHARMA

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία Μίχαλου:

Σας καλωσορίζω στη φετινή απονομή των Επιχειρηματικών Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σας ευχαριστώ που για μια ακόμη χρονιά τιμάτε με την παρουσία σας αυτό το θεσμό.
Ένα θεσμό που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στηρίζει και αναδεικνύει τις αξίες της επιχειρηματικότητας.
Σήμερα, δεν βραβεύουμε επιχειρήσεις που κατάφεραν απλώς να πετύχουν θετικές οικονομικές επιδόσεις.
Τιμούμε και βραβεύουμε επιχειρήσεις που στήριξαν την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία, στην πιο δύσκολη στιγμή.

Επιχειρήσεις που, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να ενισχύσουν τη διεθνή τους παρουσία και την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Επιχειρήσεις που δεν έπαψαν να οραματίζονται και να κοιτάζουν μπροστά: να επενδύουν στην έρευνα, στην καινοτομία, σε νέες τεχνολογίες, στην ανάπτυξη ποιοτικών, επώνυμων προϊόντων.

Βραβεύουμε επιχειρήσεις που κατακτούν τον κόσμο του διαδικτύου, αξιοποιώντας δημιουργικά τις δυνατότητές του.

Βραβεύουμε ανθρώπους που τόλμησαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να δώσουν ζωή σε νέες ιδέες.

Αλλά και επιχειρήσεις με ιστορία, που εξελίσσονται και προχωρούν διατηρώντας τις αξίες τους.
Βραβεύουμε, τέλος, επιχειρήσεις που διακρίνονται για την υπευθυνότητά τους απέναντι στο περιβάλλον και για τη συνεισφορά τους στην κοινωνία.

Πίσω από κάθε κατηγορία βραβείων, πίσω από κάθε βράβευση, υπάρχουν άνθρωποι – επιχειρηματίες και εργαζόμενοι – που δούλεψαν σκληρά, που ξεπέρασαν εμπόδια και πέτυχαν στόχους.

Οι δικές τους ιστορίες – αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, που καταφέρνουν να επιβιώνουν απέναντι στην κρίση – λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια ως πηγή αισιοδοξίας. Μια πηγή ελπίδας, μέσα σε ένα περιβάλλον εφιαλτικό.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης. Με το ΑΕΠ της χώρας να έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αγωνίζονται ενάντια στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, στην αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και στο απαγορευτικό κόστος του χρήματος.

Αγωνίζονται ενάντια σε ένα εχθρικό φορολογικό καθεστώς. Και σε μια φορολογική πολιτική που έψαχνε μέχρι τώρα τρόπους να συμπληρώσει όσα λείπουν, με νέες αυξήσεις και επιβαρύνσεις. Μια πολιτική που αντιμετώπισε το φορολογούμενο επιχειρηματία ως εκ των προτέρων ένοχο.

Αγωνίζονται σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος της ενέργειας έφθασε να υπερβαίνει ακόμη και το εργατικό κόστος.
Αγωνίζονται απέναντι σε μια δημόσια διοίκηση που όχι μόνο δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητά της, αλλά έγινε σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πιο δυσλειτουργική λόγω της αβεβαιότητας των ισοπεδωτικών μισθολογικών περικοπών.

Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα δεν έπαψε να αναδεικνύει επιχειρηματικούς πρωταθλητές, oι οποίοι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας έχει και παρόν και μέλλον. Ότι μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη ημέρα. Για την οικοδόμηση ενός υγιούς μοντέλου ανάπτυξης: που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Οι συνθήκες για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια είναι σαφώς καλύτερες, σε σχέση με πριν, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολες όσο διατηρείται το δόγμα της σκληρής λιτότητας.

Πράγματι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 24 δις ευρώ και να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και πλέον.
Εξίσου σημαντική είναι και η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μετατράπηκε σε πλεονασματικό, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Πριν από δύο χρόνια, η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι έξω από το ευρώ και η διεθνής κοινότητα στοιχημάτιζε στην χρεοκοπία της. Σήμερα, έχει διασφαλίσει τη θέση της στο κοινό νόμισμα και έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της.

Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές και εξαρτημένη αποκλειστικά από τη βοήθεια των εταίρων της. Σήμερα έχει κάνει το πρώτο βήμα επιστροφής, με την έκδοση ομολόγου, που έδωσε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμπιστοσύνη που αποτυπώνεται και στη σταθερή τάση μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας.

Αυτή όμως η εξέλιξη πρέπει να περάσει και στην πραγματική οικονομία. Γιατί ακόμη σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δυστυχώς δεν έχουν γίνει.
Ωστόσο, υπάρχουν βελτιώσεις. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας. Είναι ένα μέτρο που βοηθά στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης.

Εξίσου σημαντική ήταν και η απόφαση για συμψηφισμό ΦΠΑ με οφειλές προς το Δημόσιο: ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι ο συμψηφισμός του συνόλου των οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων. Ας προχωρήσουμε επιτέλους με ταχύτερους ρυθμούς.

Στα θετικά θα ήθελα να συμπεριλάβω και τις εξαγγελίες για επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. Και εδώ περιμένουμε να δούμε άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν.
Για την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου, οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες:
Η πρώτη αφορά τη μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής, από το δόγμα της σκληρής λιτότητας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Είναι σαφές ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως τώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να διατηρηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει ξανά την οικονομική της ανεξαρτησία.

Όμως, δεν είναι διατηρήσιμη μια δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται αποκλειστικά σε μέτρα λιτότητας και εξοντωτικής φορολόγησης. Ένα πλεόνασμα που προέκυψε κατά 60% από την αύξηση της φορολογίας, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Χρειάζεται άμεσα ώθηση στην ανάπτυξη, με γενναίες πολιτικές για τη στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα.
Κατ’ αρχήν με αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας. Όχι μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών – την οποία θεωρούμε απαραίτητη, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλά και προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας του φορολογικού συστήματος.

Χρειάζεται μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας. Η οποία θα αντιμετωπίζει τη φορολογία ως εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας. Όχι ως εύκολη λύση για να κλείνουν οι τρύπες του προϋπολογισμού και να διατηρούνται στρεβλώσεις και σπατάλες στο δημόσιο τομέα.
Ανάλογη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος. Πέρα από τα μέτρα που εφαρμόζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – και που θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω – χρειάζονται πρωτοβουλίες και σε εθνικό επίπεδο. Με ενίσχυση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και την ανάπτυξη νέων, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες και στα μεγέθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης οφείλει να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χρειάζονται, γι’ αυτό μέτρα που θα τους δώσουν άμεσα ανάσες ρευστότητας. Αλλά και δράσεις για να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, να ενθαρρυνθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητά τους, η αξιοποίηση της γνώσης και των νέων τεχνολογιών.

Πιστεύω ότι σε όλους αυτούς τους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Δένδιας είναι ένας πολιτικός με σύγχρονες απόψεις, ο οποίος – σε όλες τις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες υπηρέτησε ως τώρα – έδειξε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά θεωρώ ότι είναι εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, ένα υπουργείο που βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Πέραν και πάνω από τις επιμέρους πολιτικές, είναι επίσης απαραίτητος ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που θα κατευθύνει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
Ένας σχεδιασμός που θα συνδέεται με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους. Και θα λειτουργεί ως σταθερή πυξίδα, τόσο για την Πολιτεία όσο και για τους επενδυτές.

Ένας σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων για την παραγωγή ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Με την ανάδειξη τομέων υψηλής προτεραιότητας, όπως η ενέργεια, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, το διαμετακομιστικό εμπόριο, ο τουρισμός.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, είναι η ταυτόχρονη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος.

Όχι με τη μορφή που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα: ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα, με σκοπό τη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής οικονομίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μηχανισμούς που ενισχύουν την κρατική αξιοπιστία και δημιουργούν το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα.

Χρειάζεται μέτρα που στηρίζουν και επιβραβεύουν τις δυναμικές επιχειρήσεις.
Χρειάζεται δικλείδες που δεν επιτρέπουν τη διαπλοκή, την ασυδοσία και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς. Ώστε να μην υπάρχουν ολιγοπωλιακές δραστηριότητες, που απομυζούν τον καταναλωτή.

Όλες αυτές τις απαιτούμενες αλλαγές, δεν χρειάζεται να μας τις επιβάλει η τρόικα. Πρέπει εμείς να τις προωθήσουμε.
Όχι με μέτρα της τελευταίας στιγμής, όχι με προχειρότητες και τεχνάσματα για να εξασφαλίσουμε μια δανειακή δόση και μετά να αρχίσουν οι εκπτώσεις και οι εξαιρέσεις.

Αλλά με σχέδιο και με αποφασιστικότητα. Κοιτάζοντας το δάσος, που λέγεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των πολλών. Και όχι το δέντρο των κάθε λογής συντεχνιακών ή ολιγοπωλιακών συμφερόντων.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, αίτημα της αγοράς είναι σήμερα η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας. Έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος μιας δύσκολης, επώδυνης πορείας, η χώρα χρειάζεται τώρα συνθήκες σταθερότητας για να κάνει το καθοριστικό βήμα εξόδου από την κρίση.

Οι λόγοι είναι προφανείς.
Στους επόμενους μήνες θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Είναι μια μάχη σημαντική, την οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να κερδίσει κεφαλαιοποιώντας το προφίλ αξιοπιστίας που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια. Και όχι με το να εμφανιστεί ξανά ως απασφαλισμένη βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης.

Είναι επίσης σημαντικό να προστατευθεί η σταθερότητα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και να γίνει δυνατή η ουσιαστική απαγκίστρωσή της από τη δανειακή στήριξη των εταίρων της. Μια χώρα που βρίσκεται διαρκώς σε πολιτική περιδίνηση δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμο κόστος. Κι αυτή η αδυναμία, όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις της.
Αυτό που ζητά τώρα η αγορά αλλά και η ελληνική κοινωνία, είναι συνθήκες που επιτρέπουν την αναθέρμανση της οικονομίας. Μέσα από νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε περιβάλλον αβεβαιότητας.

Ζητούμε, λοιπόν, από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να αντιληφθούν αυτή την ανάγκη. Και να δείξουν την υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Με την υπευθυνότητα που απαιτεί η κοινωνία.

Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο και τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες.

Παρά τα τεράστια προβλήματα και λάθη που χαρακτήρισαν το χθες, παρά τα εμπόδια που εξακολουθούν να επιβαρύνουν το σήμερα, πιστεύω ότι το αύριο μπορεί να γίνει καλύτερο.

Το αν θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα θα εξαρτηθεί κυρίως από εμάς. Και στο εμάς συμπεριλαμβάνω βεβαίως και την επιχειρηματική κοινότητα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αναγέννησης της οικονομίας και της χώρας μας. Όλοι όσοι βραβεύονται σήμερα, όσοι συμμετείχαν στα φετινά βραβεία, αλλά και όσοι αγωνίζονται και πετυχαίνουν καθημερινά μικρούς και μεγάλους στόχους, επιβεβαιώνουν ότι το δυναμικό υπάρχει. Υπάρχουν οι ικανότητες, υπάρχει το όραμα και η θέληση.

Εκ μέρους όλων αυτών των επιχειρήσεων, εμείς ζητάμε τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε απόψε μαζί μας».

Σχετικά άρθρα