Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάρπαστα για επενδυτές τα 12μηνα έντοκα – Υπεκάλυψη 3,18 φορές της προσφοράς

Ανάρπαστα για επενδυτές τα 12μηνα έντοκα – Υπεκάλυψη 3,18 φορές της προσφοράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Ομόλογα, Οικονομική Ανάπτυξη, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Με σημαντική υπερκάλυψη κατά 3,18 φορές του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού ολοκληρώθηκε σήμερα η δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, η πρώτη ύστερα από το 2010.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,25% ενώ το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 1,986 δισ. ευρώ. Το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκατ. ευρώ.

Τελικώς το υπουργείο Οικονομικών άντλησε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ.

Η θετική ανταπόκριση των αγορών και της επενδυτικής κοινότητας θεωρείται ακόμα ένα βήμα προς την επιστροφή στην δημοσιονομική κανονικότητα, ενόψει της λήξης του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το επιτόκιο 1,25% κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικό ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το ομόλογο λήξης 2019 κυμαίνεται σε απόδοση μεταξύ 1,4 – 1,5%.

Η πτώση του επιτοκίου στο 1,25% συνδέεται σύμφωνα με επενδυτικές πηγές με την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης επί των ανταγωνιστικών προσφορών κατευθύνεται σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Από τις ανταγωνιστικές προσφορές το δημόσιο άντλησε 813 εκατ. ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25%, ενώ η έκδοση (η πρώτη αντίστοιχη από το 2010) υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές.

Το σημαντικότερο από την έκδοση του δωδεκάμηνου εντόκου είναι η κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά με τις αξίες των συναλλαγών να συνεχίζουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 2014.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,25%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.986 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,18 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Σχετικά άρθρα