Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μνημόνιο,

Tην εκτίμηση ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του προγράμματος- εφόσον επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων- εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το να έχει μία χώρα στη διάθεσή της μία προληπτική γραμμή είναι καλό, γιατί προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στις αγορές, τους επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από το εάν είναι αναγκαία». Όπως είπε «αν όλα παραμείνουν ήσυχα, οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσει την πρόσβασή της στις γαορές, τότε με βάση τα όσα γνωρίζουμε, πιθανότατα δεν είναι αναγκαία».

Ο ESM και το EFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, έχοντας στα χέρια τους περισσότερο από το μισό του χρέους ύψους 332 δισ. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα πριν από τον Αύγουστο και αυτά θα περιλαμβάνουν πιθανότατα την αγορά δανείων του ΔΝΤ (που είναι πιο ακριβά) από τον ESM. «Αν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, θα υπάρξει και πρόσθετη εποπτεία, κάποιου είδους πιο στενής παρακολούθησης» τόνισε.

Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και θα συμφωνήσει σε μία κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Το ελπίζω. Εργαζόμαστε σκληρά για αυτό».

Σχετικά άρθρα