Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η EBRD ρίχνει 1,2 δισ. ευρώ στον TAP – Για να “ξεκολλήσει” η ΕΕ από τους Ρώσους

Η EBRD ρίχνει 1,2 δισ. ευρώ στον TAP – Για να “ξεκολλήσει” η ΕΕ από τους Ρώσους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Διεθνής Αναπτυξιακή Τράπεζα EBRD, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σχεδιάζει να διαθέσει δάνεια έως 1,2 δισεκ. ευρώ για τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) φέτος, στο πλαίσιο σχεδίου ύψους 40 δισεκ. δολαρίων για τη μεταφορά νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου φέτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο της EBRD.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αναπτύσσοντας τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που αναμένεται να φέρει περίπου 16 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη κατ’ έτος από το 2020.

Το αέριο θα προέλθει από το τεράστιο κοίτασμα του Shah Deniz 2 στο Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP καθώς και από τον Αγωγό του Νότιου Καυκάσου που περνά διαμέσου της Γεωργίας και από τον Αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (Trans-Anatolian Pipeline-TANAP) που περνά μέσω της Τουρκίας.

«Το ποσό αναμένεται να είναι περίπου έως 500 εκατ. ευρώ σε άμεσο δάνειο και έως 700 εκατ. ευρώ σε κοινοπρακτικό δάνειο, και υπόκειται στις τελικές εσωτερικές εγκρίσεις», δήλωσε στο Reuters ο Μπρούνο Μπαλβανέρα, διευθυντής της EBRD για τον Καύκασο, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία. «Αναμένεται να εγκριθεί προς τα μέσα του έτους».

Το 2017, η EBRD ενέκρινε δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων για τον αγωγό TANAP. Το αζέρικο αέριο αναμένεται να αρχίσει να ρέει προς την Τουρκία μέσω του αγωγού αυτού τον Ιούλιο του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε νωρίτερα αυτό το μήνα δάνειο ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ για τον TAP.

Σχετικά άρθρα