Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διευκρινίσεις Στεφανάδη περί «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή»

Διευκρινίσεις Στεφανάδη περί «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλος Στεφανάδης,

Διευκρινιστική δήλωση έκανε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Χριστόδουλος Στεφανάδης, μετά το σάλο που ξέσπασε με αφορμή παλαιότερο άρθρο του («Καθημερινή», Δεκέμβριος 2011) περί «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή».

«Ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το ευρώ», αναφέρει και επισημαίνει με έμφαση ότι «συμφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσομαι απόλυτα με τις επιλογές της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, στο συγκεκριμένο άρθρο είχαν αναπτυχθεί οι διαφορετικές εναλλακτικές πιθανότητες και σενάρια για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.

Το σενάριο της «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΟΕ, δεν ήταν το προτιμητέο. «Εξηγούσα», προσθέτει στη δήλωση, «ότι θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να ακολουθήσει την πορεία τής εσωτερικής υποτίμησης, που τελικά ακολούθησε. Διαφορετικά, θα είχαμε υποστεί μια απότομη και άρον- άρον εκδίωξη της χώρας μας από την ευρωζώνη, με κλείσιμο των τραπεζών, πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου».

Κατά τον κ. Στεφανάδη, «σήμερα, 3 χρόνια αργότερα, μετά τη θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το ευρώ. Αυτό ήταν και το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε στο τότε άρθρο. Η Ελλάδα πέτυχε αυτό που θεωρούσα ως την προτιμητέα λύση».

Σχετικά άρθρα