Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κρήτη μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Η Κρήτη μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της πετρελαϊκής βιομηχανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, TOTAL, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ΕΛΠΕ, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κρήτη, Κύπρος, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό),

Η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας τους επόμενους μήνες, καθώς επιβεβαιώνονται οι ανακαλύψεις στην Κύπρο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum.

Οι προσφορές για τις δύο περιοχές θα υποβληθούν στις 5 Μαρτίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Exxon (για την Κρήτη) και την Energean (για το Ιόνιο).

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Total, αρμόδιος για τις έρευνες στην Κασπία και τη νότια Ευρώπη Bernard Clement εξέφρασε την ελπίδα να είναι επιτυχής η κατάληξη της διαδικασίας για την Κοινοπραξία.

Η Κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛΠΕ θα διεξάγει επίσης τις έρευνες στο “οικόπεδο 2” του Ιονίου, η σύμβαση για την παραχώρηση του οποίου κατατέθηκε χθες στη Βουλή για κύρωση.

Ο κ. Clement εξέφρασε επίσης την ελπίδα να ανακαλυφθεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στην περιοχή.

Την εκτίμηση ότι αν υπάρχει πετρέλαιο στο Δυτικό Πατραϊκό κόλπο (έχει παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Edison) αυτό θα είναι της τάξης των 140 εκατομμυρίων βαρελιών επανέλαβε ο γενικός διευθυντής ερευνών των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, επισημαίνοντας ότι η πρώτη γεώτρηση στην περιοχή προγραμματίζεται για το 2019.

Αναφορικά τέλος με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιος Χειμώνας αναφέρθηκε στο ιστορικό και το πρόγραμμα των γεωτρήσεων, τονίζοντας ότι οι έρευνες χρειάζονται συνεργασία και όχι πολεμικά πλοία.

Σχετικά άρθρα