Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές της Δ. Ελλάδας

Στη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές της Δ. Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ιόνιο Πέλαγος, Κέρκυρα, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Πρέβεζα, Υδρογονάνθρακες,

Οι προσφορές για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης που αναμένονται στις 5 Μαρτίου είναι το επόμενο στάδιο στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, μετά την κατάθεση την Πέμπτη στη Βουλή για κύρωση των συμβάσεων έρευνας σε τέσσερις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα.

Πρόκειται για τις περιοχές ‘Αρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου όπου τις έρευνες θα διεξάγουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, Αιτωλοακαρνανίας (Energean) και τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, δυτικά της Κέρκυρας, για την οποία η σύμβαση έχει υπογραφεί με την Κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total και Edison. Υπενθυμίζεται, ότι σε προηγούμενο στάδιο, είχαν παραχωρηθεί οι περιοχές του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου (ΕΛΠΕ, Edison), Ιωαννίνων (Energean, Repsol) και το Κατάκολο (Energean) που είναι η πιο ώριμη περιοχή με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.

Οι συμβάσεις που κατατέθηκαν σήμερα είχαν υπογραφεί τον Μάιο του 2017 (για τις τρεις χερσαίες περιοχές) και τον Οκτώβριο (για το Ιόνιο) και η κύρωσή τους ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των ερευνητικών εργασιών σε συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Το επόμενο στάδιο αφορά το Ιόνιο και την Κρήτη όπου η διαδικασία ξεκίνησε ύστερα από το ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν, αντίστοιχα, η Energean και η Κοινοπραξία των εταιριών Total, Exxon και ΕΛΠΕ, που οδήγησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Πρόκειται για περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους, αλλά και υψηλών αποδόσεων εφόσον εντοπισθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, διαπραγματεύσεις, υπογραφή των συμβάσεων και κύρωσή τους από τη Βουλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε σήμερα σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο ότι οι συμβάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν και θα αποτελέσουν οδηγό για την υλοποίηση μελλοντικών συμφωνιών, αναφερόμενος στη διαδικασία υποβολής προσφορών για το Ιόνιο και την Κρήτη.

Σχετικά άρθρα