Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η Ελλάδα ετοιμάζει «μαξιλάρι» ασφαλείας 19 δισ. με τρία νέα ομόλογα

Πώς η Ελλάδα ετοιμάζει «μαξιλάρι» ασφαλείας 19 δισ. με τρία νέα ομόλογα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Ομόλογα, Μνημόνιο, Υπουργείο Οικονομικών,

Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το «μαξιλάρι» θα διασφαλίσει ότι η χώρα μπορεί σε κάθε περίπτωση (δυσμενείς ή απρόσμενες συνθήκες) να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της για 1,5 έτος μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Θα λειτουργήσει ως ένα απόθεμα ασφαλείας έναντι των αγορών. Οι ανάγκες αποπληρωμής χρέους θα είναι σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένες για ένα μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του μνημονίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει λήξεις χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 και θα καλύψει το 1/3 αυτών με τις επόμενες δύο δόσεις του μνημονίου, όταν ολοκληρωθούν η τρίτη και η τέταρτη αξιολόγηση.

Για το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα λάβει το επόμενο διάστημα από τους επίσημους δανειστές 9 δισ. ευρώ -από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου-ενώ σχεδιάζει να αντλήσει άλλα 9 δισ. ευρώ περίπου από τις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων.

«Θα προχωρήσουμε στην έκδοση ενός νέου ομολόγου μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που θα επικυρωθεί από το Eurogroup. Δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για τη διάρκεια του νέου ομολόγου, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές», είπε δεύτερος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 22 Ιανουαρίου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα κληθεί να εγκρίνει την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

«Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα ακολουθήσουν πιθανότατα άλλες δύο εκδόσεις μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο», πρόσθεσε η δεύτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Σχετικά άρθρα