Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαδημητρίου: Έτος ορόσημο για τη χώρα το 2017 – 4 δισ. οι άμεσες επενδύσεις

Παπαδημητρίου: Έτος ορόσημο για τη χώρα το 2017 – 4 δισ. οι άμεσες επενδύσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, ΑΕΠ, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δημόσια Έργα, Ελληνικά Ομόλογα, Οικονομική Ανάπτυξη, Υπουργείο Οικονομικών,

Έτος – ορόσημο χαρακτήρισε το 2017 ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς έχουμε τέσσερα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης και αυτό σημαίνει βάσει και των διεθνών στάνταρ έξοδο από την ύφεση.

Με συνέντευξή του Στο Κόκκινο, εξήγησε για τις επενδύσεις ότι αναμένεται να κλείσουν για το 2017 στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το επίπεδο κόστους δανεισμού της χώρας είναι ίδιο με αυτό του 2006.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αεροδρόμια, τους αυτοκινητόδρομους, τη βιομηχανία και για τα ελληνικά ομόλογα από συνταξιοδοτικά ταμεία του εξωτερικού.

Διευκρίνισε ότι τα τέσσερα δισεκατομμύρια αφορούν ξένες επενδύσεις στη χώρα μας που δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι εξαγορές υφιστάμενων ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ διέψευσε τα όσα λέγονται περί προεκλογικών μέτρων.

«Θα βγούμε από τη σκληρή εποπτεία με μια καθαρή έξοδο», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις τόνισε πως: «Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις για τους δέκα πρώτους μήνες είναι 3,129 δισ., που είναι στα επίπεδα του 2006.

Ο στόχος είναι να πετύχουμε 4 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που είναι πολύ εφικτό. Ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι παραπάνω από 2% και θα έχουμε ρεκόρ δεκαπενταετίας».

Και πρόσθεσε: «Επίσης άμα κοιτάξουμε τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο οι κερδοφορία τους είναι πολύ υψηλή, όχι μόνο το 2016, αλλά συνεχίζεται και το 2017».

Για τις επενδύσεις που γίνονται στην πραγματική οικονομία επισήμανε ότι: «Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία γιατί αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και οι περισσότερες από αυτές είναι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης».

«Εκτός από την απασχόληση και τις επενδύσεις είναι και η εξωστρέφεια» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε:

«Βλέπουμε τεράστια αύξηση των εξαγωγών, η οποία είναι 8,6% σε ετήσια βάση. Εάν δούμε την ανατομία των εξαγωγών και εξαιρέσουμε, παραδείγματος χάριν, τα πετρελοειδή και τις θαλάσσιες μεταφορές, τότε οι εξαγωγές αγαθών είναι κοντά στο 12%. Το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό απ’ ότι είχαμε πριν».

«Το καινούριο παραγωγικό μοντέλο που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση είναι κάτι που καταγράφεται από αυτά τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας του οικονομικούς δείκτες ανέφερε: «Θα ήθελα επίσης να πω ότι όλοι οι άλλοι δείκτες, είτε είναι οι δείκτες που έχουν να κάνουν με τις υπεύθυνες προμήθειες, τις μεταποιήσεις, αυτό που λέμε PMI, τη βιομηχανική παραγωγή, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το οικονομικό κλίμα, όλοι αυτοί οι δείκτες μας δείχνουν ότι η χώρα έχει μπει πλέον στον δρόμο της ανάπτυξης».

Για την επόμενη χρονιά υπογράμμισε: «Για το 2018 το momentum που υπάρχει να αυξήσουμε τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και να μας βάλει στο δρόμο της κανονικότητας».

Τέλος, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, επισήμανε ότι «πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ανταλλαγή ομολόγων του PSI σε ομόλογα που ήταν περισσότερο εμπορεύσιμα των 5, των 10 και των 15 ετών και είδαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Επίσης είχαμε και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές τον προηγούμενο Ιούλιο. Δεν έχουμε, λοιπόν, το πρόβλημα που νομίζει ο κ. Στουρνάρας ότι έχουμε, ότι χρειαζόμαστε την πιστοληπτική γραμμή.

Νομίζω, επίσης, ότι θα έχουμε αυτό το “μαξιλάρι”, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται από τα ομόλογα του περασμένου Ιουλίου για να δώσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, ότι η χώρα πλέον δεν είναι η χώρα που ήξεραν.

Η αναβάθμιση της χώρας από τις πιστοληπτικές εταιρείες δείχνει ότι αυτό είναι που πιστεύουν οι αγορές και οι επενδυτές».

Σχετικά άρθρα