«Ελπίδα για αρχή του τέλους στο δράμα του χρέους» χαρακτηρίζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 από την ελληνική Βουλή.
Στο ρεπορτάζ σημειώνει, «όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας για τελευταία φορά ο ελληνικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα προγράμματα δανειακής βοήθειας. Μετά από συζήτηση ημερών ο προϋπολογισμός πέρασε από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος στο πλαίσιο των προγραμμάτων δανειακής βοήθειας. “Δεν θα είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”, δήλωσε στη συζήτηση και πρόσθεσε: “Ξεπεράσαμε μια επώδυνη περίοδο”, πρόσθεσε».
Από το ίδιο ρεπορτάζ, ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια πρόγνωση οικονομικής ανάπτυξης της τάξης περίπου του 2,5% – μετά από ένα θετικό πρόσημο 1,6% του τρέχοντος έτους. Το ΑΕΠ αναμένεται από 181,2 δις ευρώ να ανέλθει στα 187,8 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο. Χάρη σε μια αυξανόμενη οικονομία και μειούμενη ανεργία η Ελλάδα ελπίζει σε καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία από αυτά που ζητούν οι διεθνείς δανειστές. Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει και ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,8% του ΑΕΠ. Οι διεθνείς δανειστές προέβλεψαν για το 2018 έναν δημοσιονομικό στόχο για την Αθήνα 3,5%. Αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας, η οποία στα τέλη του 2018 αναμένεται να πέσει στο 19%. Φέτος υπολογίζεται στο 20,2%, γεγονός που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα ωστόσο αναμένεται να μειωθεί αργά, καθώς πρόσφατα κυμαινόταν περίπου στο 180% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά της, η Ηandelsblatt εκτιμά ότι το 2018 θα είναι για την Ελλάδα μια χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της. Τον Αύγουστο η χώρα θα πρέπει να βγει από τη δανειακή βοήθεια και να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Την προσεχή χρονιά αναμένεται η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέσα στο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2018 να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 82 μέτρων. Αν συνυπολογιστούν και οι εκκρεμότητες από την πρόσφατη τρίτη αξιολόγηση τότε ο αριθμός των προς υλοποίηση μέτρων υπερβαίνει τα 100. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο Τσίπρας προτίθεται να περάσει από το Κοινοβούλιο ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα εγκρίνουν κατά την πρώτη τους συνάντηση στις 22 Ιανουαρίου την εκταμίευση της επόμενης δόσης (5,5 δις ευρώ). Αν οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.
Ενώ η ελβετική Neuen Zurcher Zeitung (NZZ) γράφει ότι «η Αθήνα εξοπλίζεται για το τέλος των δανειακών προγραμμάτων» καθώς η ελληνική Βουλή υπερψήφισε χθες με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος αναμένεται να είναι ο τελευταίος της εποχής των διεθνών προγραμμάτων δανειακής βοήθειας.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει για πολιτικούς λόγους, να μπορεί να πει μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας ότι ήταν αυτός που έβγαλε την Ελλάδα από την ταπεινωτική κατάσταση της περιορισμένης οικονομικής κυριαρχίας, ότι ολοκλήρωσε τα μνημόνια μία για πάντα. Επομένως, βασίζεται σε μια λεγόμενη “καθαρή έξοδο”».
Τέλος, η αυστριακή Der Standard γράφει οτι «ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% (εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους). Οι διεθνείς δανειστές είχαν θέσει για την Αθήνα στόχο 3,5% για το 2018. Επίσης, αναμένεται μείωση της ανεργίας. Μέχρι τα τέλη του 2018 η ανεργία θα πρέπει να μειωθεί στο 19%».