Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που επωφελούνται από το Σχέδιο Γιούνκερ

Η Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που επωφελούνται από το Σχέδιο Γιούνκερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Οικονομική Ανάπτυξη,

Στην κορυφή των χωρών που έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο Γιούνκερ και αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων βρίσκεται η Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ, αυτήν την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αναμένεται να κινητοποιήσει 256,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.

Οι συμφωνίες που εγκρίνονται βάσει του ΕΤΣΕ αφορούν συνολική χρηματοδότηση ύψους 51,1 δισ. ευρώ και στα 28 κράτη μέλη.

Περίπου 539.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Τον Δεκέμβριο, οι πέντε πρώτες χώρες κατά σειρά επενδύσεων, ανάλογα με το ΑΕΠ είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Επίσης, αυτήν την εβδομάδα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την έγκριση του κανονισμού για την παράταση της λειτουργίας και την ενίσχυση του ΕΤΣΕ, του κεντρικού πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε:

«Οι υποστηριζόμενες από το ΕΤΣΕ επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα θα αυξήσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,7 % και θα δημιουργήσουν περίπου 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2020.

Σήμερα, χάρη στο ΕΤΣΕ 2.0, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας.

Το επενδυτικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα επιτυχές όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, καθώς αναμένεται ήδη 539.000 μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους».

Η συνεργασία Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Τα έτη 2016 και 2017 συμφωνήθηκαν με την τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας.

Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017.

Για τα επόμενα τρία χρόνια δρομολογήθηκαν συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.

Σχετικά άρθρα