Με σπασμένα τα φρένα συνεχίζεται και σήμερα η ελεύθερη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε ραγδαία σήμερα σε επίπεδα κάτω του 4% και συγκεκριμένα στο 3,91%. Πρόκειται για επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 2006!
Από τις αρχές Δεκεμβρίου το επιτόκιο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 140 μονάδες βάσης και είναι φανερό ότι οι αγορές προεξοφλούν πλέον μια ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο και κάποια ελάφρυνση στο χρέος.
Η είδηση για τη νέα αποκλιμάκωση των ελληνικών τίτλων ήρθε την ώρα που το ΔΝΤ είναι αισιόδοξο όσον αφορά μια συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο εκπρόσωπός του William Murray, κατά την καθιερωμένη δημοσιογραφική ενημέρωση.
Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες και μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του PSI με τυπικά ομόλογα που ολοκλήρωσε ο ΟΔΔΗΧ έχει συντελεστεί μια τεράστια θετική μεταβολή στις τιμές των ελληνικών ομολόγων που επιβεβαιώνει την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος και μάλιστα με καλύτερους όρους απότι προέβλεπαν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Οι αγορές με αυτόν τον τρόπο προεξοφλούν νέα έκδοση ομολόγου μέχρι το τέλος Γενάρη, μετά και την τυπική λήξη της τρίτης αξιολόγησης.
Ιστορικά, κάτω από το 4% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων είχε «βρεθεί» τον Ιούλιο του 2006.
Σημειωτεόν ότι η – εξαιρετικά αισιόδοξη σύμφωνα με κάποιους – πρόβλεψη της Κομισιόν ήταν ότι τον Αύγουστο του 2018 η πενταετία θα είχε διαμορφωθεί στο 3.75% και η χώρα θα μπορούσε έτσι να αναχρηματοδοτεί το χρέος της αυτοδύναμα από τις αγορές.
Ενδεικτικό της θετικής πορείας της οικονομίας είναι το γεγονός ότι ο αισιόδοξος στόχος για 3,75% τοπν Αύγουστο έχει… σπάσει ήδη αφού το πενταετές διαπραγματεύεται στο 3,15% σήμερα, εννιά μήνες πριν την ολοκλήρωση του μνημονίου το καλοκαίρι.
Η θετική πορεία των ομολόγων σε αντίθεση με αυτή του Χρηματιστηρίου επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ των Fianancial Times.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο το οποίο από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16% με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2015, οι αποδόσεις των ομολόγων στο ίδιο διάστημα, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 3% (σ.σ στις αρχές του 2017 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάινονταν στο 7%.).
Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, απέδωσε την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2006, o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε σύντομη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, τη Standard & Poor’s και τη Moody’s, είχαν ως αποτέλεσμα να στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 25,5 δισ. ευρώ.