Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΜΙΔΑ: Ο κ. Χαρδούβελης να επανεξετάσει τη φορολογία ακινήτων

ΠΟΜΙΔΑ: Ο κ. Χαρδούβελης να επανεξετάσει τη φορολογία ακινήτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκίκας Χαρδούβελης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, Φορολογία,

Τη επανεξέταση της φορολογίας ακινήτων ζητά -μεταξύ άλλων- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

  • Ρητή φοροαπαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας
  • Επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων.
  • Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.
  • Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
  • Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για την ιδιοκατοίκηση της κύριας κατοικίας το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η απαλλαγή αυτή προβλέπεται ρητά στο νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής».

Θέση της ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αφήσει κατά μέρος τις «ερμηνείες» και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία ακινήτων, ειδικά για το φόρο ιδιοκατοίκησης και τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων μισθωμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για την ιδιοκατοίκηση της κύριας κατοικίας και της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο είναι δύο από τις τρεις εξοντωτικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο το καλοκαίρι του 2013, με το νόμο 4172/2013, δηλαδή το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (η τρίτη είναι η επιβολή φόρου «υπεραξίας» στους καταματωμένους πωλητές ακινήτων).

Με την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης, όπως έχει καταγγείλλει η ΠΟΜΙΔΑ και στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, τα καταρρακωμένα μισθώματα, που φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ, δεν θα μπορεί πλέον να εκχωρούνται στο Δημόσιο όταν δεν εισπράττονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σε αναγκαστικές διαδικασίες εξώσεων για να μην πληρωθούν φόροι για ανύπαρκτα εισοδήματα.

«Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, δημιουργούν εφιαλτικές προοπτικές για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν το φάσμα, αρχικά των κατασχέσεων και στη συνέχεια της φυλάκισης χωρίς πραγματικά να διαθέτουν καμία δυνατότητα αντίδρασης. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εισοδήματα ούτε μπορούν να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τους φόρους, επειδή οι ίδιοι αυτοί φόροι απομακρύνουν τους αγοραστές και δεν μπορούν ούτε καν να απαλλαγούν από αυτά, εκχωρώντας τα στο Δημόσιο έναντι τρεχουσών και μελλοντικών οφειλών», τονίζει ο κ. Παραδιάς.

Σχετικά άρθρα